Šnajdr se chce dostat z vazby, v Praze se vyslýchá

Ostrava – Bývalý poslanec za občanskou demokracii Marek Šnajdr podal prostřednictvím svého obhájce stížnost na vzetí do vazby. Krajský soud v Ostravě ji už obdržel, čeká se ještě dalších pět stížností. Dorazit by měly v nejbližších dnech. Mezitím v Praze probíhají výslechy pracovníků Úřadu vlády v kauze údajného sledování manželky Petra Nečase.

„Krajskému soudu v Ostravě byla zatím předložena k rozhodnutí pouze stížnost obviněného Marka Šnajdra. V souladu s rozvrhem práce již byla přidělena senátu rozhodujícímu vazební věci,“ uvedla mluvčí krajského soudu Lucie Böhmová.

V aféře někdejší šéfky premiérovy kanceláře Jany Nagyové ostravský okresní soud poslal do vazby sedm lidí, pět z nich si stížnost podalo okamžitě, jeden se tohoto práva vzdal. Další bývalý poslanec za ODS Ivan Fuksa si ponechal lhůtu na rozmyšlenou a nakonec stížnost podal též.

Zbývajících pět stížností, o nichž má rozhodnout krajský soud, leží zatím na ostravském okresním soudu. „Čekáme na potvrzení, že si zbývající obvinění převzali usnesení o vzetí do vazby. To jsme jim zaslali do vazebních věznic. Potvrzení musejí být součástí spisu. Až budeme mít spisový materiál kompletní, vše předáme krajskému soudu. Mělo by to být v několika dnech,“ řekl mluvčí okresního soudu Alexandr Dadam.

Zatím není jasné, do kdy o stížnostech rozhodne krajský soud. Lhůtu žádnou ze zákona danou nemá. „Jde o rozsáhlý spisový materiál. Všechny případy jsou propojené. Svazky budou teprve přicházet. Senát se s nimi musí nejprve seznámit. Teprve pak urychleně rozhodne,“ vysvětlila Böhmová.

Případ tří rebelů:

Ředitelka kanceláře Úřadu vlády Jana Nagyová podle policie stála za dohodou mezi rebely z ODS a koalicí. Tehdejší poslanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř se vzdali poslaneckých mandátů, čímž umožnili schválení daňového balíčku; všichni tři jsou nyní ve vazbě. Podle vyšetřovatelů totiž byli ke svému odstoupení z poslaneckých funkcí motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci.