Projekt Domovník začíná i ve Frýdku-Místku

Frýdek- Místek - Ve Frýdku-Místku nastupují do práce romští domovníci. Působit budou v problémových lokalitách. Jejich funkci zavedl Obor bezpečnostních rizik a prevence kriminality magistrátu. Co všechno budou mít romští domovníci na starosti? Například komunikaci s Odborem správy obecního majetku, Odborem bezpečnostních rizik a prevence kriminality, Odborem sociálních služeb, ale i bezpečnost a čistotu v domech a komunikaci s obyvateli ve vybraných lokalitách.

Záměrem projektu je získat zájemce z řad nájemníků bytových domů města pro aktivní účast na zvýšení bezpečnosti a veřejného pořádku v jejich domě a jeho bezprostředním okolí a zároveň prolomit stávající neutěšenou situaci v oblasti správy bytového fondu. Prostřednictvím tzv. „řízené samosprávy“ ukázat ostatním spoluobčanům, že za jejich přispění, cestou odbourání lhostejnosti a nezájmu, je možné dosáhnout standardů prevence kriminality, jejichž výsledkem je bezpečný občan – bezpečný byt – bezpečný dům – bezpečná lokalita, a tím i bezpečné město.

„V našem městě se do projektu přihlásilo šest uchazečů, z nich se na práci domovníka hodili dva kandidáti, se kterými město Frýdek-Místek podepsalo včera smlouvu,“ upřesňuje Petr Lessy, vedoucí Odboru bezpečnostních rizik a prevence kriminality Frýdku-Místku.

„Během měsíce června tito úspěšní uchazeči prošli školením, které bylo poměrně rozsáhlé – od právního minima, přes oblast bezpečnosti a ochrany práce, až po otázky psychologie či komunikace ve složitých situacích. Oba naši kandidáti byli úspěšní ve všech školeních,“ dodává Lessy.

Projekt Domovník patří mezi úspěšné projekty v ČR a ve Frýdku-Místku jej vyhodnotí zhruba po půl roce. Pokud bude úspěšný, tak se zařadí mezi další oblasti rozpočtu města.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)