Soud potvrdil roční podmínku pro zubařku, která vykazovala fiktivní zákroky

Brno - Roční podmíněný trest, tak zní verdikt brněnského městského soudu nad brněnskou zubařkou, která pojišťovnám vykazovala fiktivní zákroky. Na zubní lékařku podal trestní oznámení přímo jeden z jejích pacientů poté, co nahlédl do svého výkazu zdravotní péče a našel několik zfalšovaných zákroků. Policisté při vyšetřování prokázali více než třicet případů, při nichž lékařka Farná způsobila pojišťovnám škodu přes osmdesát tisíc korun.

Stomatoložka Jitka Farná dnes k soudu nedorazila, vypovídaly ale zdravotní sestry, které s obžalovanou lékařkou spolupracovaly. Právě na ně v minulosti Farná svalovala vinu, že pochybily v dokumentaci. „Může dojít k tomu, že je více pacientů stejného jména, a sestřička, která je nezná, může vytáhnout jinou kartu,“ tvrdila před časem Farná.

Dalším argumentem lékařky bylo to, že kvůli mnohahodinové práci v ordinaci neměla čas vyplňovat potřebné papíry. Často to prý dělala až zpětně a jen podle paměti. Policisté ale ženě prokázali falšování desítek dalších případů, soud jí proto neuvěřil.

Léčila pacienty, kteří byli ve skutečnosti v zahraničí

Zubařka z brněnských Husovic byla už v původním zkráceném řízení odsouzena k ročnímu trestu s dvouletým podmíněným odkladem. Proti verdiktu ale podala odpor, případ teď proto v klasickém procesu řešil brněnský městský soud. Padl stejný trest.

Na případ nepoctivé zubařky upozornil před dvěma lety jeden z jejích pacientů. Michal Kincl si tehdy od své zdravotní pojišťovny vyžádal výkaz zdravotní péče. Z dokumentu ke svému překvapení vyčetl, že během půl roku, který strávil v cizině, údajně opakovaně navštěvoval svoji zubní lékařku. Zubařka pojišťovně vyúčtovala opravu pěti zkažených zubů, další dvě prohlídky pak vykázala v době, kdy už měl Kincl jinou lékařku.

Hovoří bývalé pacientky brněnské zubařky (zdroj: ČT24)

Pacient proto podal na Farnou trestní oznámení. Policisté pak během vyšetřování prokázali celkem dvaatřicet fiktivních zubních zákroků. Mezi další kuriozní případy patří pacient, jemuž Farná léčila zub, který měl ve skutečnosti dávno vytržený.

Loni brněnskou zubařku potrestala dvacetitisícovou pokutou i Česká stomatologická komora. Některé zdravotní pojišťovny jí už také vypověděly smlouvu. K soudu v červnu dorazila například zástupkyně Všeobecné zdravotní pojišťovny, které zubní lékařka způsobila škodu šestatřicet tisíc korun.

Vydáno pod