Oslabená Kvitová nestačila na Flipkensovou a v Londýně dohrála

Londýn – V boji o postup mezi čtveřici nejlepších narazila Petra Kvitová až na dvacátou nasazenou Kirsten Flipkensovou. Vlastními chybami v závěru druhého a třetího setu ale nevolností oslabená Kvitová pomohla Belgičance do semifinále a po setech 6:4, 3:6 a 4:6 ve Wimbledonu končí. Souboj mezi Li Na a Agnieszkou Radwaňskou nabídl podle očekávání velké drama. Vyrovnaný duel nakonec zlomila ve třetím setu ve svůj prospěch polská tenistka a zvítězila 7:5, 4:6 a 6:2.

Belgičanka Flipkensová dokázala už dříve, že na Kvitovou umí zahrát. V kariéře se již tyto hráčky utkaly třikrát a dvakrát zvítězila Belgičanka. Tentokrát ale začala Kvitová lépe. Přestože střádala jednu nevynucenou chybu za druhou, v závěru první sady se jí podařilo sebrat své soupeřce podání a zdálo se, že předloňská vítězka směřuje za jasným vítězstvím.

Petra Kvitová: „Opravdu jsem se ráno necítila dobře, ani jsem se nebyla rozehrát. Šla jsem do zápasu s tím, že to nechci vzdát, šla jsem se o to poprat, snažila jsem se, ale bohužel to nevyšlo. Během zápasu jsem se cítila unavená a ospalá, ale nějak to šlo a určitě se na to nechci vymlouvat, protože šance jsem měla.“

Druhý set se zpočátku vyvíjel podobně jako první, jenže pak začala Kvitová zbytečně chybovat v rozhodujících momentech. Na druhé straně hrála Flipkensová jistě a navrch velmi dobře servírovala. Druhou sadu tak ovládla v poměru 6:3. Pak Kvitová, která se již v průběhu druhého setu nechala ošetřovat, zmizela do útrob stadionu.

David Kotyza: „Špatně jí bylo, řekl bych, že to je nástup nemoci, ale bojovala a věděla, že tam musí nechat všechno, což se myslím stalo. Že jí pak ke konci chyběly síly, to asi jo, ale nechtěl bych na to prohru svalovat. Chtěla tady uhrát co nejlepší výsledek a mohla asi uhrát lepší, ale tohle je realita.“

Pauza ji však nepomohla a rozhodující set se vyvíjel prakticky identicky jako ten předchozí. Flipkensová, pro kterou už účast ve čtvrtfinále grandslamu byla největším životním úspěchem, utkání ukončila stylově esem a může se radovat z postupu mezi nejlepší čtyři hráčky turnaje. V semifinále ji čeká Francouzka Bartoliová, která si poradila se Stephensovou 6:4 a 7:5.

Za stavu 4:4 Kvitová vedla při servisu 40:15, ale o podání přišla po zkaženém nabíhaném voleji. „Zápas leckdy rozhodne lehká chyba, ale tohle bych jí úplně nevyčítal,“ řekl trenér David Kotyza. Jeho svěřenkyně ještě při servisu soupeřky odvrátila dva mečboly, ale třetí Flipkensová proměnila esem. „Flipkensová hrála výborně a ten konec si vysloveně uhrála. Hrála odvážně, dobře servírovala a zakončila to stylově,“ dodal kouč.

Končí i Li Na

Duel mezi turnajovou čtyřkou Radwaňskou a šestou nasazenou Li Na přinesl na centrálním kurtu velkou a dlouho vyrovnanou bitvu. V prvním setu si obě dvě tenistky hlídaly svá podání a o vítězství tak musel rozhodnout až tie-break, ve kterém nakonec těsné vítězství 7:5 vybojovala polská tenistka.

Už už to vypadalo, že by Radwaňská mohlo dokráčet k poměrně snadné výhře po dvou setech. Ve druhé sadě vzala turnajová čtyřka podání své soupeřce a mířila za vítězstvím. Následně však po dlouhém boji ztratila svůj servis, a když už to vypadalo, že i druhý set směřuje do tie-breaku, dokázala čínská tenistka získat další brejk a utkání poslat do třetí sady.

Tu za stavu 1:1 přerušil už podruhé v utkání déšť a hned poté, co se obě tenistky vrátily na kurt, získala Radwaňská hned dvě podání své soupeřky za sebou. Ač se Li Na nevzdávala, polská tenistka nakonec po více jak dvou hodinách a sedmi nevyužitých mečbolech dokázala dovést utkání do vítězného konce.

Lisická nezaváhala

V něm narazí na přemožitelku Sereny Williamsové Sabine Lisickou. Německá tenistka si poradila s nenasazenou Estonkou Kaiou Kanapiovou, kterou porazila 6:3 a 6:3. „Po výhře nad Serenou jsem se dokázala zklidnit a jsem nadšená, že jsem to zvládla. Necítím tlak, že bych teď měla vyhrát, protože tuhle hru moc miluju a takhle to chci nechat,“ řekla stále usměvavá Lisická, která si získala díky své dobré náladě na svou stranu publikum.

„To mě těší a je to moc příjemné,“ uvedla Němka, která už si ve Wimbledonu zahrála semifinále v roce 2011. Třiadvacátá nasazená Lisická proměnila třetí mečbol a stihla zápas ukončit v pravý čas, protože se zrovna rozpršelo a dvorec na chvilku přikryla plachta. 

Dvouhra - čtvrtfinále:

Lisická (23-Něm.) - Kanepiová (Est.) 6:3, 6:3, A. Radwaňská (4-Pol.) - Li Na (6-Čína) 7:6 (7:5), 4:6, 6:2, Flipkensová (20-Belg.) - Kvitová (8-ČR) 4:6, 6:3, 6:4, Bartoliová (15-Fr.) - Stephensová (17-USA) 6:4, 7:5