Tereza Stýblová: Do Sama doma mne přivedlo jahodové tiramisu

Před televizními kamerami musí být vždy perfektně nalíčená, učesaná a elegantně oblečená. Čím by Tereza Stýblová překvapila divačky Sama doma, kdyby ji potkaly jinde než na televizní obrazovce ve vlastním obýváku? „Asi tím, že jsem úplně obyčejná ženská jako ony,“ přiznává moderátorka a matka. V rozhovoru jsme si povídaly o práci i radostech a strastech mateřství.

Začaly prázdniny – nejen pro děti, ale také pro pořad Sama doma, který se v červenci a srpnu nevysílá. Kdo nebo co Vám bude přes léto chybět nejvíc?

Asi kolektiv. Myslím si, že jsme tady dobrá parta. Televizní kamery možná taky, ale ono to vždycky rychle uteče. Vzhledem k tomu, že z Brna vysíláme jen jednou za čtrnáct dní, nám v podstatě vypadnou jen čtyři díly. Asi to až tak nepocítíme, jako kdyby to byla každodenní práce. Když to člověk dělá už nějakou dobu, jen tak z toho nevypadne, a v září si zase lehce zvykne.

Zjistila jsem si o Vás, že jste nejdříve studovala angličtinu a češtinu, potom jste se přihlásila na žurnalistiku. Proč jste si vybrala profesi moderátorky?

Čeština s tím souvisela. Už na gymplu mě bavilo psát, kdysi jsem chtěla být spisovatelka, pak herečka. Hrála jsem i divadlo. Po nějaké době jsem se ale vrátila nohama na zem a uvědomila si, že herectví asi nebude to, co bych měla v životě dělat. Udělala jsem přijímačky na humanitní vědy, za dva roky jsem si dala ještě přihlášku na žurnalistiku do Olomouce, kterou jsem dělala dálkově. Hezky se to propojovalo. Systém jazyka a všechny ty věci, které jsem se naučila na češtině v Brně, byly na žurnalistice jedině ku prospěchu. A znalost cizí řeči se hodí vždycky.

Věnujete se spíš lifestylovým pořadům, ať už v České televizi, nebo v Českém rozhlase.

Na Českém rozhlase mám dopolední vysílání, je to pořad Tandem, kam si zvu různé hosty. Je lifestylově zaměřený stejně jako Sama doma, máme tam poradny o bylinkách, zdraví, práci a tak dále. Mojí prací je neustále dělat rozhovory s lidmi.

Tereza Stýblová v pořadu Sama doma
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Je pro Vás dnes představitelné, že byste místo toho pracovala třeba ve zpravodajství?

Původně jsem si dokonce myslela, že budu spíš novinářka. Ve zpravodajství jsem začínala – jako zprávařka v rozhlase.  Pak jsem ale začala moderovat a nějak se to pomalu ubíralo úplně jiným směrem. Novinařina znamená hodně práce v terénu, která se nedá úplně naplánovat. Já už mám rodinu a děti a s moderováním je to pro mě o dost jednodušší, protože přesně vím, kdy a kam musím jet, můžu si práci rozvrhnout. Neříkám, že být redaktorkou v terénu si už vůbec neumím představit, ale bylo by to dost náročné. Zpravodajství je pro mě uzavřená kapitola z jiného důvodu - jakmile se jednou zapíšete v zábavné sféře, tak pro zpravodajství už nikdy nebudete důvěryhodná osoba.

Máte dvě holčičky, dokonce dvojčátka. Řekla bych, že spousta žen z této branže mateřství raději odkládá na pozdější dobu, aby mohly pracovat na kariéře. Jak se na to díváte Vy?

Zrovna nedávno jsem se s někým bavila o tom, že v České televizi v Praze má děti málokdo. Pražské kolegyně ze Sama doma mají děti všechny, což je výjimka, ale jinak musím říct, že je to asi pravda. Zřejmě je to tím, že potřebují rozvrhnout čas, energii, sílu a taky myšlenky pro práci, dítě je další velká starost. Já třeba dnes vysílám, a přitom mám doma nemocné dítě, takže mi myšlenky pořád utíkají domů. Mnoho žen má ale pocit, že děti kariéru stopnou nebo zabrzdí. Já jsem nad tím takto vůbec nepřemýšlela.

Do Sama doma jsem se dostala díky konkurzu v době, kdy jsem byla zrovna na mateřské. Byla to náhoda. Na internetu jsem hledala recept na něco dobrého z jahod a na stránkách Sama doma jsem kromě receptu na jahodové tiramisu našla i výzvu, že hledají nové moderátorky, a zkusila se přihlásit. Kdybych s mateřstvím čekala až na dobu, kdy bych měla pocit, že už mám kariéru dostatečně rozjetou, tak bych děti neměla možná nikdy. Asi je to jiné, když žijete v Praze, kde je mnohem větší konkurence. Tam když si odskočíte na mateřskou a jste doma tři roky, tak tam už asi nemáte moc šancí vrátit se zpátky.

Moderátorka Tereza Stýblová s dcerami, dvojčátky Ester a Sárou
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Řekla byste, že Vás mateřství v něčem výrazně obohatilo?

Lhala bych, kdybych řekla, že ne. Pro ženu je mateřství naprosto přirozené – je to trochu klišé, že často až po porodu žena získá pocit, že její život má skutečně smysl. Mně se nestalo, že bych najednou chtěla být už jen matkou a nechtěla dělat nic jiného. Zůstala mi touha pracovat a dál se rozvíjet ve svém oboru. Rodina mi ale dává pocit určité jistoty, že se mám kam vrátit a že doma nikdy nejsem sama. V podstatě to necítím jako obrovskou změnu v životě, spíš je to pro mě naplnění ženské podstaty. Myslím si, že spousta žen se bojí, že se to s dětmi nedá zvládnout, ale ono to jde. Samozřejmě je potřeba mít k tomu zázemí. Já mám naštěstí partnera a rodiče plnící roli babičky s dědou.

Dovedete si představit nějaký další výrazný posun v kariéře?

Představit si to dovede asi každý. Vím, že bych i do budoucna chtěla zůstat v rozhlase i v televizi. Někdo si možná myslí, že je to skoro to samé, ale mně to tak nepřipadá. Moderovat v rozhlase je jiná parketa. Nejste u toho vidět, ale přitom je tam daleko víc znát chyba než před kamerou, protože tam to nemáte čím jiným zamaskovat, nemůžete se usmát. Řekla bych, že nejvíc vnímaví a kritičtí jsou noční posluchači.

Tereza Stýblová s kolegyní Soňou Šulákovou
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Tematicky jaký pořad by Vás bavil?

Mám ráda právě tento typ lifestylových magazínů. Na moderování mě baví hlavně rozhovory se zajímavými hosty. Myslím si, že mi to docela jde, že mám empatii a dovedu ustát i situaci, když mi na noční lince v rozhlase volají posluchači v nějaké svízelné situaci. Určitě bych nechtěla moderovat nějaký proud, kde bych jen uváděla písničky a neměla kontakt s lidmi.

Tereza Stýblová v pořadu Sama doma
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Kdybyste si mohla vybrat nějakého kolegu moderátora, kdo by to byl?

Moderovat ve dvojici je složité, oba musí být perfektně sehraní, ale když se to podaří, je to pak pro diváka o to pestřejší a moderátoři se navzájem podrží. Já jsem ráda sama za sebe, nutí mě to být víc ve střehu. Dobře se mi moderovalo třeba s Vlastou Korcem, je s ním zábava a umí dobře nahrávat. Vyloženě nějaký vzor nemám, na to moc netrpím. Nesnažím se nikomu podobat. Líbí se mi ale, jak vystupuje například Marek Eben nebo Jan Kraus.

Vystupování v televizi obnáší i to, že musíte před kamerou vypadat dobře, být perfektně upravená, oblečená…Jak to máte v civilu, potrpíte si na „parádu“?

Přiznám se, že na kosmetice jsem byla naposledy asi v osmnácti. Chodím pravidelně ke kadeřníkovi, protože vlasy si sama nenabarvím, ale manikúru a takové věci neřeším. Nedávno jsem si říkala, že bych mohla občas někam zajít a nechat o sebe pečovat, ale brala bych to spíš jako relax. A hlavně bych měla začít cvičit! Dřív jsem sportovala docela dost, ale od dětí jsem od toho upustila. Když byly malinké, tak jsem měla dost cvičení už jen s nimi a v té době jsem byla asi o deset kilo hubenější než teď. Mít malé děti a kojit, to je opravdu nejlepší dieta ze všech. Mohla jsem sníst v podstatě cokoliv.

Kdybyste v Sama doma uspořádali soutěž, kde by hlavní cenou byl den strávený s moderátorkou, co by na Vás divačky nejspíš překvapilo?

Asi právě to, že žiju úplně obyčejný život jako ony, jen s tím rozdílem, že se objevuji na obrazovce nebo jsem slyšet v rádiu. Mám ráda světla kamer a vůni mikrofonu, ale i rodinnou pohodu. Jsem normální ženská, která si ráda užije volný den s dětmi, chodíme na procházky, jezdíme na chatu.

Moderátorka Tereza Stýblová s dcerami, dvojčátky Ester a Sárou
Zdroj: ČT24/Tereza Stýblová

Předpokládám, že s dvojčaty asi nejste moc často „sama doma“. Přesto – co ráda děláte, když máte chvilku jen sama pro sebe?

Většinou ve volných chvílích dělám praktické věci. Neříkám, že se do nich přímo hrnu, ale uklízení je taky potřeba. Občas si moc ráda zajdu třeba s kamarádkou na víno. Strašně dlouho už jsem neposlouchala muziku – dřív jsem si občas pustila muziku na celý barák a klidně jsem si při tom i zatančila. Teď bych tím děti asi vzbudila, jedině že bych je do toho taky zapojila. Celkově hodně času přes týden trávím na cestách, což jsou pro mě jedny z mála chvil, kdy jsem opravdu sama. Jezdím do práce na tři strany - do Prahy, Brna a Jihlavy. Při cestách autobusem si většinou čtu. Ale za dcerami se vždycky moc těším. Teď jsou zrovna v dobrém věku, v září jim bude šest, začínají z nich být slečny, takže se i dá popovídat si s nimi. Až je chytne puberta, to bude asi mazec, protože jsou hodně živé a dovedou velmi dobře formulovat své myšlenky. Už teď s nimi někdy vedu hotové argumentační souboje.