Hygienici kontrolovali jídelny a restaurace

Moravskoslezský kraj - Až u poloviny provozovatelů restaurací či jídelen v Moravskoslezském kraji zjišťují hygienici dlouhodobě nedostatky. Většinou jde o drobné závady, které se řeší pokutami na místě a následnou kontrolou splnění uložených úprav. Stejně budou hygienici postupovat i po dnešní sérii kontrol.

V poledne, v době, kdy si malí strávníci s rodiči pochutnávají v jídelně pro dětské pacienty v klimkovických lázních, pracovníci krajské hygienické stanice neohlášeně kontrolují kuchyň.

Kontrola ale trvá jen dvacet minut. Tady se jídlo nevaří, ale pouze vydává z varnic.

Vše bylo bez závad.

„Zdravotnickým zařízením věnujeme zvýšenou pozornost vzhledem k tomu, že se zde stravuje skupina lidí, která je vnímavější vůči případným onemocněním z potravin,“ uvedl Roman Letošník, vedoucí oddělení hygieny výživy KHS Ostrava.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji je patnáct tisíc restaurací. Hygienici za rok obejdou polovinu. Aspoň drobné nedostatky najdou ve většině případů. V jednom z nich u sebe kuchař neměl zdravotní průkaz, v kuchyni byly drobné nečistoty a v jedné z lednic zase vyšší teplota.

Kontroloři se vrátí po uplynutí termínu, kdy má provozovatel zaslat požadovanou dokumentaci. Pak půjdou zkontrolovat odstranění nedostatků, které byly zjištěny.

Pokuty za vážné závady nebo nesplnění úprav mohou dosáhnout až dvou milionů korun. Podnikatelé proto raději dávají věci do požadovaného stavu.

Krajští hygienici v poslední době mění taktiku. Místo většího počtu rychlých kontrol se více zaměřují na důkladnější testování restauračních provozů.

Vydáno pod