V Jeseníku usilují o referendum kvůli plánované stavbě aquaparku

Jeseník - Posledních čtyři sta podpisů schází k tomu, aby bylo v Jeseníku vyhlášeno referendum. V lidovém hlasování chtějí Jeseničtí rozhodnout o záměru radnice postavit v místě koupaliště moderní aquapark. S plánovanou stavbou za bezmála dvě stě milionů korun lidé nesouhlasí. Obávají se, že se město na dlouhé roky zadluží a budou chybět peníze na běžné opravy.

Iva Greplová je jednou z těch, která v Jeseníku podepisuje petici proti stavbě aquaparku. Stejně jako ona to už udělalo na čtrnáct set lidí.

„Přijde mi jako nesmysl stavět v Jesníku aquapark, když tady lidé nemají práci. Peníze by se daly využít mnohem efektivněji,“ uvedla Iva Greplová.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Někteří naopak myšlenku nové atrakce ve městě podporují.

Peticí chtějí lidé vyvolat referendum. K tomu, aby jej radnice musela vyhlásit, schází ještě asi čtyři sta podpisů.

„Domníváme se, že je to zásadní investice, která bude v následujících patnácti letech stát z rozpočtu deset milionů korun. U tak důležité investice by lidé měli mít možnost se vyjádřit,“ uvedla jedna z organizátorů petice.

Jesenickým se myšlenka stavby aquaparku za bezmála dvě stě milionů nelíbí hlavně proto, že se bojí zadlužení města. Radnice zadlužení města připouští.

Město počítá s tím, že nový aquapark každý den navštíví asi čtyři sta lidí a ročně ho bude dotovat částkou pět milionů korun.

Odpůrci mají poslední měsíc na to, aby podpisy k vyhlášení referenda sehnali. Na posledních čtrnáct dní chystají organizátoři petice doprovodné akce, kterými chtějí lidi motivovat, aby akci podpořili.