ČT: Průmysl povede Cienciala, na dopravě usedne Žák

Praha - Ministrem průmyslu a obchodu se stane někdejší šéf třineckých železáren Jiří Cienciala, ministerstva dopravy se ujme bývalý generální inspektor Českých drah Jiří Žák. Na počátku desátého dne jednání o novém kabinetu to České televizi řekl designovaný premiér Jiří Rusnok. Obsazena je tak většina ministerských křesel v nové vládě, prázdný zůstává post ministra životního prostředí, obrany a financí.

Cienciala v ministerské funkci nahradí Martina Kubu (ODS), Žák vystřídá Zbyňka Stanjuru (rovněž ODS).

Dnes odpoledne by potom mohlo být jasno také o obsazení ministerstva obrany; ve 14. hodin vyprší lhůta, kterou si na zvážení Rusnokovy nabídky vzal stávající šéf resortu a někdejší náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. „Nejsme zatím specificky domluveni, ale určitě si dáme zprávu,“ uvedl k Pickovu možnému angažmá pověřený premiér Rusnok. Měli jsme dlouhé setkání v uplynulých dnech, tam jsme probrali všechny aktuální a zásadní věci resortu, takže není potřeba, abychom se znovu scházeli.

Rusnokovým záměrem je znát kompletní vládní sestavu v pátek a nejpozději v pondělí tak, aby ji prezident Miloš Zeman mohl ve středu 10. července jmenovat do funkcí. Dosud posledním příbytkem na ministerském seznamu bylo jméno kyjovského starosty Františka Lukla, který včera přijal nabídku vést ministerstvo pro místní rozvoj.

Pohovory s ministerskými kandidáty zahájil Rusnok v Kramářově minulou středu, v pondělí na seznam členů Rusnokova kabinetu přibyla čtyři další jména - Jan Kohout a František Koníček (oba ČSSD), Dalibor Štys a Martin Holcát. Vedle čtveřice v pondělí potvrzených ministerstev bylo již dříve jasné obsazení čtveřice postů - vnitro povede Pecina, zemědělství Miroslav Toman, kulturu Jiří Balvín a spravedlnost Marie Benešová. Ve vznikajícím úřednickém kabinetu je tak již několik členů ČSSD, která přitom vládu kritizovala.

Další hledání Jiřího Rusnoka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod