Případ prodeje anabolik brzdí měsíce důležitý svědek ze Slovenska

Olomouc - Uzavření případu rozsáhlého prodeje anabolických steroidů, ze kterého se zodpovídá trojice mužů, i dnes zmařil svědek ze Slovenska. Soud se jej snaží předvolat k výpovědi již mnoho měsíců, ale stále marně. Jeho svědectví je přitom klíčové, s obchody byl údajně sám dobře seznámen. Skupinu obchodníků ze střední Moravy dopadla předloni v dubnu celní protidrogová jednotka. Anabolika údajně distribuovali do Česka, Evropské unie i mimo ni. Trestnou činností si prý vydělali miliony korun. Mužům hrozí až 12 let vězení.

„Případ jsme odročili na září, musíme spoléhat na slovenskou stranu. Bez tohoto svědka se nepohneme z místa,“ řekl ČTK soudce Vladimír Hendrych. Krajský soud se muže snaží předvolat k výpovědi od začátku roku. Vzhledem k tomu, že jde o svědka, nemůže soud požádat ani o mezinárodní zatykač. Podle žalobkyně Alice Zatloukalové se důležitý svědek do obchodů zapojoval. „Jde o člověka, který jim na Slovensku dodával anabolika a pomáhal jim je posílat poštou v balících,“ řekla již dříve ČTK žalobkyně.

Muži jsou stíháni za své jednání od roku 2010, odkdy je výroba, dovážení či prodej takových látek zakázán. Hrozí jim nejvyšší možný trest, neboť podle obžaloby spáchali tento čin ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech.

Z prodeje anabolik se před soudem zodpovídá Ladislav Lněnička, který si podle obžaloby v Bratislavě pronajal prostory pro balení zakázek anabolik. Pomáhal mu jeho syn, student Univerzity Palackého, a kamarád Jiří Petr. Dopadená skupina si počínala podle celníků sofistikovaně. Jako odesilatele

uváděla fiktivní firmy, k tomuto účelu si nechala i vyrobit falešná razítka. Celníci tehdy uvedli, že skupina měla více než stovku odběratelů například ve Španělsku, Francii, Německu, Rakousku a USA, v Česku pak několik desítek zákazníků.

Lněnička svou vinu již dříve přiznal pouze částečně. Tvrdil, že látky pro sportovce začal dovážet z Belgie před lety a vytvořil si mezi sportovci síť. Poté, co byl přijat zákon o látkách s hormonálním účinkem, začaly být pro odběratele tyto preparáty hůře dostupné a on jim chtěl vyhovět. Tvrdil však, že jeho syn se na tom nijak nepodílel.

Muži jsou obžalovaní z výroby a jiného nakládání s látkami s hormonálním účinkem. Podle obžaloby dováželi a prodávali i anabolický steroid Stanozolol, údajně třetí sportovci nejčastěji zneužívaný steroid.

Vydáno pod