Ostravský Duhový dům je prozatím stále téměř prázdný

Ostrava - Pusto a prázdno, tak vypadá Duhový dům na Hulváckém kopci v Ostravě. Město ho otevřelo letos v dubnu pro osmdesát zdravotně postižených lidí všech věkových kategorií. Mohou tam trávit čas a osmnáct handicapovaných v něm může i trvale bydlet. O klienty je ale zatím nouze. Ubytovaní jsou tam jen tři.

Otevření Duhového domu bylo 8. dubna 2013 velkou událostí. Stavba stála sto milionů korun. Půlku dalo město, půlku Evropská unie. A zdálo se, že o místa bude mezi rodiči handicapovaných od první chvíle boj.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Tři měsíce poté Duhový dům zeje prázdnotou. Zájem klesl, boj o místa se nekoná.

Někteří rodiče váhají s rozhodnutím přenechat dvaceti čtyř hodinovou péči o své blízké někomu jinému.

Michal Svačinka je autista, který je plně odkázaný na invalidní vozík. Je také prvním klientem, který se do Duhového domu nastěhoval.

Rodiče si berou Michala jen na víkendy. Na trvalou péči jim už docházejí síly.

„Dvacet pět let péče o syna se na nás podepsalo, zejména na našich páteřích. Michal změnil za poslední dva roky tělesné proporce, přibral na váze. Jsme velmi spokojeni s provozem Duhového domu,“ uvedl Milan Svačinka, otec Michala.

Starají se tu i o Michaela Bínu. Je dětského domova a ani on se neobejde bez vozíku. 

„Mně se tady líbí hodně, jsem tady spokojený, ale chybí mi tady kamarádi. Zatím je to tady prázdné,“ komentoval pobyt v Duhovém domě Michael Bína.

Trvalý pobyt v Duhovém domě stojí kolem dvaceti tisíc korun měsíčně.  I to může být důvod, proč se dům neplní.        

„Mohou v tom být samozřejmě i peníze, ale je třeba vidět, že klient má apartmán, svou koupelnu, své sociální zařízení, má svoji kuchyňku,“ uvedl Milan Svačinka, otec Michala Svačinky.

Podle mluvčí ostravského magistrátu jsou však ceny v ostatních zařízeních srovnatelné. Navíc mohou rodiče požádat o slevu.

Michael Bína se ale kamarádů dočká. Další klienti se mají přistěhovat během prázdnin.

Už v září má být Duhový dům obsazen alespoň ze dvou třetin.