Lidé z Javorníku na Jesenicku postrádají policii

Javorník - V centru se téměř denně scházejí opilci i výtržníci a často pobuřují kolemjdoucí. Pocit bezpečí ztrácejí lidé z okolí, na problém poukazují i rodiče malých dětí. Po přemístění stálé policejní služebny se podle nich situace v centru výrazně zhoršila.

Náměstí je vizitkou každého města. V Javorníku se touto vizitkou moc rádi nechlubí. Lavičky jsou často obsazené opilci, kteří pobuřují kolemjdoucí, místní i turisty.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Rodiče často svým dětem říkají, aby se náměstí velkým obloukem vyhnuly. Když chtějí zmrzlinu, raději je doprovází. Bezpečně se tu necítí ani lidé, kteří žijí v okolí centra. Často sledují rvačky, poslouchají sprosté nadávky, v noci nemohou spát.

Radnice o problému s opilci  a výtržníky ví. Dřív ale nebyli tolik na očích.

„Když tu byla policie, budila respekt, ale teď, když tu není, tak si lidé dovolí víc než předtím,“ uvedla Irena Karešová, starostka Javorníku.

Město vydalo vyhlášku, která lidem zakazuje pití alkoholu na veřejnosti. Její dodržování ale nemá kdo kontrolovat. Loni v říjnu se přestěhovali policisté do Žulové. Budovu v havarijním stavu vyměnili za modernější zázemí. V Javorníku dnes slouží osm hodin týdně.

S návratem stálé služebny policie už vedení radnice nepočítá. Zvažuje proto, že si zaplatí své městské strážníky. Ve hře je i kamerový systém.