Muzeum Novojičínska pořádá výstavu o husitství

Nový Jičín - Jak zasáhla válka a různé konflikty do dějin Nového Jičína, právě to je téma ojedinělé výstavy v Muzeu Novojičínska. Exponáty u příležitosti sedmistého výročí města zapůjčilo jedenáct institucí z celé České republiky i muzeum v Polsku.

Dějiny lidstva jsou dějinami válek. Bohužel, taková jsou fakta, říkají historici. A právě o tom vypovídá výstava v Žerotínském zámku. Je věnována Novému Jičínu. Město slaví 700 let od své první písemné zmínky. 

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Historie Nového Jičína se datuje od roku 1313, kdy Jan lucemburský vydal základní listinu, která umožňovala městu vybírat clo a mýto.

Už při samém vzniku mělo město pravidelný čtvercový tvar a původní půdorys se zachoval dodnes.

V roce 1380 začali lidé budovat městské hradby. Měřily devět set deset metrů a měly dvanáct strážních věžiček.

Expozice ale připomíná hlavně nejvýznamnější bitvy o Nový Jičín.

„Krátce řečeno, v roce 1427 byl dobyt Nový Jičín moravskými husity Jana Tovačovského z Cimburka a v roce 1621 to byla významná bitva, kde kníže Jan Jiří Krnovský porazil císařskou jednotku plukovníka Jana Gošíra,“ uvedl Jiří Jurok, historik.

Český stát tak ztratil na dalších 300 let svou samostatnost.

Některé exponáty jsou velmi cenné. Půjčilo je Polsko. V České republice je mohou lidé vidět vůbec poprvé. Jsou z období třicetileté války. Zachvátila téměř celou Evropu a poznamenala i Nový Jičín.

Obdiv si zaslouží například vzácná železná košile s kapucí.

Expozici doplňuje i celá kolekce zbraní z Husitského muzea v Táboře, včetně husitkých píšťal a děl. Výstava potrvá do 25. srpna.