Hygiena na táborech: Pozor na skladování potravin

Praha – Hygienici a také úředníci z ministerstva školství se vyjeli podívat za dětmi na letní tábory. Kromě ubytování a stravování je zajímalo vše, co by mohlo děti jakkoli ohrozit, třeba i podmáčené stromy kvůli povodním. Úředníci z ministerstva školství navíc kontrolovali využívání dotací, které pořadatelé táborů dostávají. Ministerstvo se také chystá udělat z koníčku táborových vedoucí oficiální kvalifikaci.

Kontrola hygieniků proběhla bez připomínek, mezi nejčastější problémy ale patří špatné uchovávání potravin nebo nedostatečné hygienické zázemí. Úředníci z ministerstva školství prověřovali využívání dotací, které pořadatelé táborů dostávají. Sdružením, která pracují s dětmi, dává ministerstvo školství každoročně asi 150 milionů korun. Na letní tábory jde zhruba dvacet z nich.

Kolik děti za letní tábory zaplatí? Záleží, kde tábor je a jaké má zaměření

  • Pokud je tábor v Česku a pořádá ho oddíl, kam dítě chodí celoročně, může zaplatit třeba jen 2 000 korun za dva týdny, tolik stojí tábory například skauty. Ceny ostatních táborů, a to i komerčních, se pohybují v průměru kolem 5 000 korun za dva týdny. Oblíbené příměstské pak vyjdou na zhruba dvě stovky za den.
  • Zahraniční tábory bývají většinou u moře. V Chorvatsku stojí kolem 8 000 korun za deset dní. Itálie už je dražší a jet na tábor třeba do Španělska může stát až 18 tisíc korun. To už je ale na 15 dní.

Letní tábory by však fungovat nemohly bez vedoucích. Dětem obětují desítky hodin svého času, často i část dovolené. Z jejich koníčku teď ministerstvo školství chce udělat oficiální kvalifikaci. Tu by pak vedoucí mohli využít třeba při hledání práce.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)