Ostravské divadlo loutek chystá Léto s pimprlaty

Ostrava - Divadlo loutek Ostrava připravilo na léto na své alternativní scéně akci Léto s pimprlaty pro děti i jejich rodiče. Její součástí bude interaktivní výstava a pravidelná nedělní představení v amfiteátru divadla, řekla ČTK produkční Ivana Kytlicová.

„Po loňské úspěšné akci, jejíž návštěvnost předčila všechna očekávání, se ostravští loutkáři rozhodli v prázdninovém setkávání s malými diváky pokračovat. Součástí bude i výstava, kde se děti mohou seznámit s pohádkovými postavičkami, které viděly v dřívějších představeních, mohou si s nimi pohrát a na závěr se zúčastnit malé dílny, během níž si samy vyrobí loutku z papíru,“ uvedla Kytlicová.

Výstava se koná od 14. července do 18. srpna. Prohlídka včetně tvůrčí dílny trvá asi hodinu a vstupné je 45 korun. Interaktivní výstava bude otevřena vždy v neděli od 14:00 a pak také v pondělí, úterý a ve středu od 14:00 a 16:00. Počet účastníků pro vstup na výstavu je omezen a je nutná předchozí rezervace. Prázdninová nedělní odpoledne pak budou v době konání interaktivní výstavy stejně jako loni věnována představením amatérských souborů. S pohádkami pro děti vystoupí v amfiteátru pro 160 diváků vždy od 17:00.

„Tato představení jsou pro veřejnost zcela zdarma a na rozdíl od běžných návštěv divadla si mohou děti do hlediště přinést zmrzlinu, limonádu či další sladké drobnosti z divadelní cukrárny, která zůstane během Léta s pimprlaty rovněž otevřena,“ uvedla Kytlicová.

Hned první neděli se s pohádkou Jak cvrček ke své písni přišel představí domácí loutkáři. „Je to novinka, kterou připravili dva členové našeho uměleckého souboru. O své vlastní iniciativě nastudovali tuhle pohádku a bude to její premiéra. Do repertoáru ji divadlo zařazenu nemá, protože to bylo překvapení ze strany těchto dvou mladých herců, kteří zkoušeli nejprve téměř tajně a čekali, jak to vyjde,“ řekla Kytlicová. Nevyloučila, že by se pohádka v amfiteátru hrála i v budoucnu. Na další neděle jsou připravena představení Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Cesta kolem světa za 80 dní - v pokojíčku, Anička malířka, O autíčku Cililink a O líném Honzovi.

Pro novou sezonu připravuje divadlo pět premiérových představení. Stejně jako v sezonách předchozích bude hrát ve všední dny představení pro školy a každou neděli pohádkové inscenace pro celou rodinu. Pro mládež a dospělé diváky zůstanou zachována pondělní večerní představení.