Pecina: V boji proti extremismu jsme opět v bodě nula

Praha – Extremismus bude mít v programovém prohlášení podstatné místo. Po uplynulých čtyřech letech jsme totiž v boji proti extremismu opět v bodu nula. V Otázkách Václava Moravce to řekl někdejší šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina, který povede ministerstvo vnitra v Rusnokově vládě. Klíčovým bodem je ale podle něj nejprve zlepšit ekonomiku země a stanovit základní výši platů pro romské obyvatelstvo, aby nežilo pouze ze sociálních dávek. Podle bývalého ministra vnitra Radka Johna je to hlavně věc exekutivy.

Prvotním bodem je podle někdejšího šéfa antimonopolního úřadu Martina Peciny udělat něco s českou ekonomikou, která už je šestý kvartál v propadu. Potom se podle něj musí najít práce pro normální občany a teprve poté se dá uvažovat o tom, jak se budou zaměstnávat sociálně vyloučení občané.

  • „Je mnohem efektivnější dát Romům minimální plat než jim v zásadě stejnou částku vyplácet na sociálních dávkách. To, co se tady stalo, že se lidem nedávají peníze na bydlení a oni bydlí v ubytovnách, ten stát to stojí více a někdo na tom rýžuje nehorázné peníze, to je samozřejmě špatně. Mělo by se jít asi i do minulosti, aby se přišlo na to, proč se tento hrozný systém zavedl, a měl by se zrušit,“ dodal Pecina.

John: Počínaje Šluknovem Nečasova vláda v boji proti extremismu zkolabovala

Podle bývalého ministra vnitra Radka Johna Nečasova vláda počínaje šluknovskou kauzou zcela zkolabovala. Neřešila podle něj řadu zásadních věcí, které měla. „Je to hlavně věc exekutivy. Byl třeba přijat zákon o odpadech, kdy se zákonodárci usnesli, že se nebudou vykupovat ve sběrnách střechy občanů a kanály, a nebylo se schopno domluvit ministerstvo životního prostředí s ministerstvem průmyslu o prováděcí vyhlášce. Byť je tedy zákon přijatý, dál se kradou střechy, měděné okapy, rozbíjejí se budovy, a to jenom proto, že exekutiva selhala,“ řekl John.

Scenárista, moderátor a publicista Radek John na sebe výrazně upozornil jako moderátor pořadu Na vlastní oči na TV Nova. Na svém kontě má řadu vítězství v anketě TýTý. Televizi opustil v roce 2009 – v témže roce se stal předsedou Věcí veřejných. V roce 2010 vedl pražskou kandidátku VV – ve volbách uspěl jako John (získal přes 13 tisíc preferenčních hlasů), tak celá strana, která dostala skoro 11 procent hlasů.
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/Lidové noviny

Konflikt v Českých Budějovicích vznikl podobně jako nedávno třeba v Duchcově, Krupce nebo Varnsdorfu. Ve všech případech je odstartovala drobná potyčka. V případě Budějovic byl roznětkou dva týdny starý incident, který začal jako rvačka dětí na pískovišti. Následovaly demonstrace, které lákají i extremisty z celého Česka.

František Bublan, někdejší ministr vnitra

„Jestliže se snížily sociální dávky, tak praxe je většinou taková, že se snížily plošně všem a dopadlo to i na ty, kteří nebyli nepoctiví. Je známo, že romská část naší populace je trochu agresivnější, je schopna využívat lépe sociální systém než ta druhá část obyvatelstva. To u té první čísti vzbuzuje nenávist, to jsme teď viděli v Budějovicích.“

Při včerejším střetu demonstrantů s policií na českobudějovickém sídlišti Máj se zranilo osm lidí. U protestujících našli kriminalisti víc než dvě desítky zbraní, mimo jiné tyče a baseballové pálky. Během protiromské demonstrace policisti zadrželi víc než sto lidí. Nikoho zatím neobvinili. Pecina chválí policejní práci, nelíbí se mu ale pokles čísla v řadách policistů. „Za čtyři roky se u nás snížil reálný počet policistů zhruba o tři tisíce. Budu dělat vše pro to, aby se ty stavy dobíraly zejména v oblastech, které jsou problematické, tedy v severních Čechách, na severní Moravě, možná i jižní Čechy,“ tvrdí Pecina.