Policie se zaměří na dálkové autobusy. Chce zabránit nehodám

Praha - Celý nadcházející týden bude policie ve velkém kontrolovat řidiče dálkových autobusů. Komisaři se zaměří na nedovolenou manipulaci s takzvanými tachografy a paměťovými kartami. Tedy doklady o tom, jestli řidič dodržel předepsané přestávky.

Právě přestávky totiž zůstávají velkým problémem i letos. Navíc první dva týdny prázdnin jsou podle statistik nejméně bezpečné z celého roku. Pokud pak dovolená skončí tragicky, ať už na cestě tam, nebo zpátky, je na vině většinou špatný technický stav autobusu nebo unavený řidič. A právě na tyto dva problémy se teď policie zaměří. 

Kontrola je přitom velmi důkladná. Policii nejprve zajímá, jestli řidiči před jízdou nepili alkohol. Pak je na řadě technika. A nakonec i štítky s údaji o povinných přestávkách. 

Markéta Johnová, komisařka Policejního prezidia ČR

„Kontrola autobusu je poměrně náročná, zejména časově náročná. Trvá půl hodiny, hodinu, někdy i déle. Lidé nemusí sedět v autobuse. Mohou autobus opustit, dojít si na čerpací stanici.“

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Jen po dobu natáčení naší reportáže policisté zkontrolovali tři autobusy. Ale ani jeden neodjel bez pokuty. I tady se naplnily předpoklady policie, všichni tři řidiči měli nepořádek ve výpisu povinného odpočinku. Celkem dostali pokutu přes deset tisíc korun. 

„Únava je často velice podceňovaná, a riziko při fatálních dopravních nehodách je stejné jako při požití alkoholických nápojů,“ zdůrazňuje komisařka Policejního prezidia ČR Markéta Johnová. Cestujícím však policie radí jediné: používat pásy.