Mikulov rozezněly kytary. Festival nabídne koncerty i tvůrčí dílny

Mikulov - Zahajovacím koncertem kytaristy Marca Socíase začal v Mikulově 27. ročník Kytarového festivalu. Festivalu se letos zúčastní na 50 účastníků, což je zhruba stejný počet jako v minulých letech. Kromě výuky budou v Mikulově po celý týden koncerty otevřené veřejnosti.

Festival v neděli otevřel svým koncertem Španěl Socías, který se ve svých 21 letech stal nejmladším profesorem kytarové hudby ve Španělsku. „Před koncertem jsem nebyl nervózní, spíš natěšený. V sále jsem hrál před několika lety, je v něm úžasná akustika, v takovém prostředí je mi potěšením hrát,“ řekl kytarista.

„Když člověk hraje na nějaký nástroj, tak nehraje jen na něj, ale celým svým tělem. Vyjadřuje emoce, které má v sobě, a my to vnímáme. Umělec s námi skrze hudbu komunikuje,“ popsal svoje dojmy z koncertu jeden z návštěvníků. „Byl to nádherný koncert,“ shrnula stručně návštěvnice.

NO COMMENT: Koncert kytaristy Marca Socíase (zdroj: ČT24)

Festivalu se zúčastní například kytarový pedagog evropského významu a umělecký ředitel Mezinárodní kytarové akademie v Berlíně Thomas Offermann nebo zakladatel Bohemian Guitar Orchestra Rostislav Coufal.

Každý den se budou konat kurzy hry na kytaru. Odpoledne budou vyhrazená zkouškám kytarového orchestru, seminářům a přednáškám. Veřejnosti je určeno 12 koncertů pořádaných v prostorách mikulovského zámku. „Vyzvedl bych například středeční koncert Escualo kvintetu, který hraje argentinské tango. Myslím, že něco takového tu ještě nebylo,“ podotkl Miloš Šír z organizačního týmu.

Program koncertů, seminářů a výstav najdete na webu Kytarového festivalu.

Vydáno pod