Slavnosti v Olomouci umožní propadnout se do baroka

Olomouc - Unikátní replika barokního divadla vznikla pro první ročník Olomouckých barokních slavností, které zpestří léto v moravském městě od 8. do 19. července. Návštěvníkům umožní mimo jiné zažít tzv. palácovou slavnost z období baroka.

Rozhovor s Tomášem Hanzlíkem (zdroj: ČT24)

„Tady v Olomouci chyběla v létě atrakce, která by byla bezbariérová a mohla by pobavit stejně tak českého turistu, jako zahraničního. Takže vznikl nápad uspořádat něco, co bude srozumitelné a co bude atraktivní i v evropském měřítku,“ vysvětlil umělecký vedoucí pořádajícího souboru Ensemble Damian a skladatel Tomáš Hanzlík.

Olomouc je navíc s barokem spojena, jak připomene i program, který provede při komentovaných prohlídkách po městě. Hlavní část se ale odehraje v atriu jezuitského konviktu Uměleckého centra Univerzity Palackého, kde vyrostla světově unikátní replika barokního divadla. „Začíná se tzv. Tafelmusik, to byly speciální skladby psané k hostinám. Poté proběhne hodinové operní představení a večer zakončí návštěva Sarkandrovy kaple a výstup na věž kostela sv. Michala,“ připojil podrobnosti Hanzlík.

Hlavním lákaldem jsou tři opery - Endymio, Yta innocens a Torso - napsané na barokní libreta. „Náměty jsou většinou mytologické, inspirované antikou, Yta innocens je hrou o intrikách,“ prozradil Hanzlík. Upozornil, že všechny tři jsou zpívány v latině, ale diváci se prý nemusí bát, že by jim nerozuměli. „Měly premiéru v letech 1927 až 1928 v Kroměříži. Už tenkrát na ně reagovali diváci jako na kuriozitu, opery v latině nejsou něco zcela běžného. My se je snažíme zinscenovat tak, aby divák rozuměl. Jako takovou patnomimu - zpěváci vše doprovázejí rétorickými gesty, takže by opery měly být strozumitelné opravdu pro všechny,“ předpokládá Hanzlík.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)