Pravý, nebo falešný? Masarykova univerzita spustila systém na ověřování diplomů

Brno – Masarykova univerzita vytvořila další nástroj, kterým chce bojovat proti nepoctivým studentům. Dnes spustila nový online systém, jehož pomocí je možné ověřit si pravost vysokoškolského diplomu. Množství lidí, kteří svým zaměstnavatelům předložili zfalšovaný diplom, podle univerzit v posledních letech roste.

„Služba pravydiplom.cz je alternativou k osobnímu ověření pravosti diplomu, které dosud bylo možné pouze přímým kontaktováním instituce, jež diplom vydala. Nový systém tedy celý proces ověření pravosti urychluje, a měl by tak především odradit potenciální padělatele,“ vysvětlila prorektorka Masarykovy univerzity pro vzdělávací činnost Ivana Černá.

Ověření pravosti diplomu trvá jen pár minut. Zájemce nejprve vybere univerzitu, která diplom vydala, a poté do webového formuláře napíše číslo diplomu, opíše kontrolní kód a potvrdí požadavek na jeho ověření. Systém okamžitě ukáže komu, kdy a za studium jakého oboru vysoká škola diplom s daným číslem udělila.

„Masarykova univerzita klade velký důraz na ochranu osobních údajů a na jejich technické zabezpečení, k zobrazovaným informacím se proto dostane jen člověk, který zná číslo diplomu – tedy absolvent, příslušné studijní oddělení nebo osoba, které absolvent číslo diplomu ukázal,“ uvedl autor myšlenky a vedoucí vývojového týmu Michal Brandejs. Informace tedy nejsou veřejné, každá škola navíc může určit to, která data zveřejní, a která naopak ne.

Rozhovor s členkou vývojového týmu Jitkou Brandejsovou (zdroj: ČT24)

Systém sice vytvořili vývojáři z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity, do budoucna může sloužit všem univerzitám. „V pilotní fázi projektu systém zahrnuje přes 82 tisíc diplomů vydaných Masarykovou univerzitou od roku 2000 a dále diplomy vydané dalšími institucemi,“ řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Celkem lze v systému najít 111 532 diplomů z 11 škol.

Zapojené instituce

  • Masarykova univerzita (Brno)
  • Akademie Sting (Brno)
  • Akcent College (Praha)
  • Bankovní institut vysoká škola Praha
  • Česká zemědělská univerzita v Praze
  • London International Graduate School (Praha)
  • Vysoká škola finanční a správní v Praze
  • Vysoká škola hotelová v Praze
  • Vysoká škola polytechnická Jihlava
  • Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
  • Vysoká škola zdravotnická (Praha)

Nejnovější projekt Masarykovy univerzity je dalším z řady opatření, jimiž se univerzita snaží odhalovat podvody vysokoškoláků. Univerzita už spustila systémy odhalující plagiáty závěrečných a školních prací. "Do meziuniverzitních projektů theses.cz, odevzdej.cz, a repozitar.cz se zapojilo už více než čtyřicet vysokých, vyšších odborných a středních škol a dalších institucí včetně několika zahraničních," dodala Fojtová.