Tvářemi města zahájila provoz nová olomoucká galerie

Olomouc - Olomouc má novou městskou galerii. Vznikla z původní Galerie G, která je vlajkovou lodí Unie výtvarných umělců Olomoucka. Šéf unie Radovan Langer a primátor Olomouce Martin Novotný podepsali potvrzující deklaraci, a to při zahájení výstavy Tváře města - Olomouc v dílech současných umělců, která v prostorách galerie na Dolním náměstí potrvá do 3. srpna. Další činnost umělců i provoz galerie olomoucká radnice podpořila částkou téměř 200 tisíc korun.

Výstavní prostory bude Unie výtvarných umělců Olomoucka v prostorách G - galerie města Olomouce užívat dalších čtrnáct let. „Jsme si vědomi významu působení unie i olomouckých umělců, které sdružuje, proto jsme jim chtěli vyjádřit podporu a zároveň dát jistotu v jejich činnosti i do budoucna,“ uvedl primátor Novotný. Město a výtvarníci budou společně spolupracovat také na plánu výstav a vzájemné propagaci.

Galerie je jedinou reprezentativní výstavní síní ve městě, která systematicky prezentuje tvorbu umělců působících v Olomouci a na střední Moravě. V jejich prostorách jsou prezentovány rovněž výstavy umělců partnerských měst.

Unie výtvarných umělců Olomoucka má kolem osmdesáti členů a více než dvacetiletou historii. Je jedním z největších výtvarných spolků v zemi. Sdružuje výtvarné umělce, teoretiky a architekty ze střední Moravy, ale i z jiných regionů ČR a ze zahraničí. Nejpočetnější skupinu tvoří malíři a grafici.