V Kostelci se předvedli vodní lyžaři

Kostelec - Tradiční mezinárodní závod Kostelec Cup rozčeřil už po sedmnácté hladinu kosteleckého rybníka na Vysočině. Pro vodní lyžaře to byla také jedna z posledních šancí  kvalifikace na mistrovství Evropy.

„My v Kostelci nemáme moc dobrou vodu na slalom, je tvrdší a rychlejší. Ale ono také záleží na tom, jak komu co vyhovuje,“ popsala domácí hvězda vodního lyžování Kateřina Švecová.

Třicítka vyznavačů mokrého sportu změřila v Kostelci své síly ve slalomu, tricích a skocích. „Jediné, co je při skocích potřeba, tak před můstkem hodně tahat a být na hranách, abyste nabrali velkou rychlost. Na můstku to dáte na plochy lyží, protože když je to na hranách, tak se to šmikne. Ve vzduchu pak musíte otevřít nohy do véčka, aby to plachtilo, je to velice příjemný pocit,“ popsal techniku skoků slovenský reprezentant Nikolas Wolf.

Rozhovor s Nikolasem Wolfem a Václavem Kolářem (zdroj: ČT24)

Na domácí vodě jako každý rok zářila svými výkony šestnáctiletá Kateřina Švecová, která sice ve své kategorii do sedmnácti let soutěžila jako jediná, ale výsledky měla lepší než její starší kolegyně. „Já se vždycky srovnávám s tím, s kým chci. Když jsem v kategorii sama, tak sleduji výsledky v ženách, nebo chci jet tak, abych pokořila své vlastní rekordy,“ vysvětlila Švecová.

Rozhovor s Kateřinou Švecovou (zdroj: ČT24)

Kostelecká závodnice, která se kromě vodního lyžování věnuje i gymnastice, atletice a horolezení, si užívá poslední rok v juniorské kategorii, přestupu k ženám se ale nebojí. Mládežnická mistryně Evropy ve skocích a vicemistryně v tricích a kombinaci tentokrát nejlepší výkon předvedla ve slalomu, kde téměř vyrovnala svůj vlastní rekord. To, co se nepovedlo Švecové, ale dokázal její oddílový kolega Václav Kolář. „Svůj dosavadní rekord jsem vylepšil o šest metrů, asi je to podmínkami, větrem, novými lyžemi a snaživostí. Velká výhoda je také v tom, že jsem jel v domácím prostředí, protože znám můstek, rychlost vody,“ popsal Václav Kolář.

Rozhovor s ředitelem závodu Josefem Růžičkou (zdroj: ČT24)

Největší součet bodů ze všech disciplín mezi muži nasbíral slovenský reprezentant Nikolas Wolf. „Jsem velice spokojený se skoky, protože jsem skákal poprvé v této sezóně, slalom byl průměrný a triky mi moc nevyšly,“ zhodnotil své výkony Wolf.

Svou přípravu už teď budou vodní lyžaři směřovat k vrcholům letošní sezóny. V srpnu a v září budou chtít uspět jak na republikovém šampionátu, tak i na evropských mistrovstvích za člunem nebo za vlekem.