Zámek v Javorníku nabízí nový prohlídkový okruh

Javorník - Zámek v Javorníku na Jesenicku otevřel o prázdninách nový prohlídkový okruh. Po roce láká turisty do třetího patra památky. Láká do míst, kam majitelé zámku, vratislavští biskupové, ubytovávali své hosty.

Na zámku najdou návštěvníci nábytek z přelomu 18. a 19. století. Ve třetím patře se dochovaly i původní textilie, osvětlení a originální tapety na stěnách. Zpravidla jsou pokoje pod střechou uzavřené. Turisté do nich mohli poprvé nahlédnout loni během letních prázdnin. A stejně je tomu i letos.

„Původně jsme chtěli vybrat peníze na opravu třetího patra, včetně poškozených stropů a nábytku, ale paradoxně se lidem líbilo to, že je všechno autentické, že tady ještě nezasáhla ruka restaurátora,“ uvedla Kateřina Danielová, kastelánka zámku Jánský Vrch.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Mimořádnou prohlídku třetího patra okoření i výstava historických hraček. Jsou ze sbírek soukromého muzea v Rychnově nad Kněžnou. Lidé tak uvidí, čím se bavily generace sto let nazpět.

Na výstavě je i historické divadlo. Pochází ze třicátých let 20. století z rodiny bohatého majitele sanatoria.

K vidění jsou panenky, dětské pokojíčky, deskové a skládací hry k zábavě. Celá řada hraček měla však naučný charakter. Příkladem jsou miniatury sporáku nebo pracovního ponku. Rozvíjely motoriku, zručnost a připravovaly děti na život.

Hostinské pokoje budou přístupné až do konce srpna. Peníze ze vstupného chce kastelánka využít tam, kde to nejvíc spěchá. Loni se opravil havarijní vodovod. Letos se za ně postaví nová opěrná zídka, která se vlivem vydatných dešťů rozpadla.