Ostravská Nová radnice hostí ojedinělou fotografickou výstavu

Ostrava ­- „Beautiful people“, tedy Krásní lidé je název ojedinělé výstavy fotografií v Ostravě, které zobrazují Romy z vyloučených lokalit ve zcela nové situaci. Dostali za úkol obléknout si to nejlepší z jejich šatníku a pózovat před objektivem jako lidé, kterými by chtěli být. Slovenský fotograf Šymon Kliman získal loni za tento projekt Cenu evropského občana.

Slovenský fotograf se snaží ukázat Romy jinak, než je vnímá okolí, tedy důstojně a s noblesou.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

V krásných šatech jsou Romové najednou někým jiným a jejich nedobré společenské postavení alespoň na chvíli ustupuje do pozadí.

„Člověk vidí osadu, kde žije dva tisíce dvě stě lidí bez kanalizace a vody, ale uvnitř v interiéru mají čisto. Když viděli, že je nechci ukazovat nějak zle, ale právě naopak, začaly se mi otevírat dveře,“ uvedl Šymon Kliman.

Fotografie Šymona Klimana už viděli lidé po celé Evropě. Letos na jaře je vystavil i v budově evropského parlamentu v Bruselu.

„Výstava v Bruselu měla obrovský úspěch. Bylo tam několik set lidí a byl problém se k těm obrazům dostat,“ komentoval bruselskou výstavu europoslanec Vojtěch Mynář.

Ve foyer Nové radnice bude možné navštívit výstavu do konce července.