Mynář: „Lidé v Rusnokově vládě jsou výjimeční“

Praha - Prezidentův kancléř Vratislav Mynář nevyloučil, že nominovaní ministři vstoupí před volbami do Strany práv občanů ZEMANOVCI. „Popularita těch lidí je velmi vysoká. Ani SPOZ už není popelkou, která se musí krčit někde v rohu. Jestli s tou nabídkou přijdeme, neumím teď říct,“ řekl v Hyde Parku ČT24. Mynář věří, že jeho strana překročí v příštích volbách do sněmovny deset procent.

„Do sněmovny se SPOZ dostane určitě. Myslím, že bude mít deset procent a výš,“ uvedl Mynář, který předpokládá, že k tomu dojde až v řádných volbách. „Troufnu si říct, že kapříci si nevypustí svůj rybník a myslím, že k rozpuštění sněmovny nedojde,“ řekl v Hyde Parku ČT24.

Podle prezidenta Zemana jsou v nově navržené vládě erudovaní odborníci, kteří nemají se SPOZ nic společného. „Nehledejme za každým stromem indiána. Nikdo z dosavadních lidí, o kterých Rusnok uvažuje, není členem SPOZ,“ uvedl prezidentův kancléř. Nicméně ze složení nové vlády má bývalý předseda SPOZ radost. „Měl bych radost z každé jiné vlády, než jaká tam teď byla, i kdyby to byla vláda sádrových trpaslíků,“ dodal. 

Nicméně například podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je prezidentova pomoc Straně práv občanů zřejmá. Martin Pecina má být dle Sobotkových slov volebním lídrem SPOZu v Moravskoslezském kraji, Jan Kohout by měl vést kandidátku v Praze a Marie Benešová ve středních Čechách. Jiří Rusnok je uváděn jako ekonomický expert, ovšem sám byl v roce 2010 na kandidátce SPOZu.

Mynář: Nepopírám, že mezi nominovanými jsou lidé, kteří mají k Zemanovi blízko

Mynář připustil, že mezi navrženými ministry nové vlády jsou lidé, kteří mají k Zemanovi blízko. Podle něj je však výběr kandidátů čistě v rukou Jiřího Rusnoka. „Prezident Rusnokovi vůbec nezasahoval do toho, koho si vybral. Fischer byl premiérem a Rusnok byl ministrem financí, teď si to prohodili, tento tandem země potřebuje a jsem za to rád,“ uvedl. 

Mynář: Je možné, že Rusnokova vláda bude díky výjimečnosti jejích lidí pokračovat

Rusnokova vláda měla původně sloužit k vyhlášení předčasných voleb. „Jeho vláda nebude nikomu v politice vyhovovat. Pravice přijde o rok vládnutí a škůdcovství této republice a levice nebude mít co kritizovat. Ale dokážu si představit, že díky výjimečnosti těch lidí vláda určitou šanci má,“ pustil se Mynář do spekulací. 

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Viróza byl nešťastný termín 

Mynář v Hyde Parku rovněž dementoval zprávu o prezidentově viróze, kterou trpěl při ceremonii odemykání korunovačních klenotů. „Přiznávám pochybení kanceláře prezidenta, protože jsme použili slovo “viróza„, které teď velmi zlidovělo. Nebylo to úplně vhodné. Neprošli jsme si tu trasu a nevěděli, co to fyzicky znamená. Prezident má problémy s nervem u palce a největší problém mu dělá chůze po schodech, to může za to škobrtání,“ vysvětlil Zemanovy fyzické indispozice. „Za celou dobu jednání měl jen malý přípitek na ruské ambasádě,“ dodal.

Kdo je Vratislav Mynář?

Pětačtyřicetiletý vystudovaný stavební ekonom je v současné době podnikatel, člen statutárních orgánů řady firem, člen zastupitelstva Zlínského kraje a od března kancléř prezidenta republiky Miloše Zemana. Své jméno s Milošem Zemanem spojil už v roce 2010, kdy vstoupil do nově vzniklé Strany práv občanů ZEMANOVCI. V květnových volbách ale strana neuspěla a s výsledkem přes čtyři procenta hlasů skončila těsně před branami Poslanecké sněmovny. Miloš Zeman tehdy na neúspěch strany, které byl čestným předsedou, reagoval výrokem o jezevci a noře. „Ty starý jezevče z Vysočiny, proč si na šest měsíců z té nory vylezl?“

Vratislav Mynář
Zdroj: ČT24

Do čela strany se Vratislav Mynář dostal v listopadu 2010. O dva roky později přišel první volební úspěch - strana se dostala do koalice v Pardubickém a Zlínském kraji. Senátní volby ale žádné křeslo nepřinesly, i když SPOZ v horní komoře zastoupení měla, a to kvůli dvěma přeběhlíkům. Na největší triumf si museli Zemanovci v čele s Mynářem počkat až do prezidentské volby. Čestný předseda Miloš Zeman sice kandidoval jako nezávislý, ale s podporou právě od Zemanovců.

Po vítězných volbách mohl své malé vítězství slavit i Vratislav Mynář. Křeslo předsedy SPOZ vyměnil za post jednoho z nejbližších spolupracovníků Miloše Zemana a stal se vedoucím jeho kanceláře. A hned ze začátku ukázal, že tuto výzvu bere vážně a že o sobě bude dávat vědět. Už v dubnu zveřejnil jména autorů novoroční amnestie prezidenta Klause. Několikrát se pak opřel do předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky. Řekl třeba, že je tak slabý jako stisk jeho ruky nebo že žije ve skleníku, kam se těžko dostává realita všedního dne.