Druhý týden měsíce čtení : Typlta a Goldflama vystřídá Doležal

Ostrava - Měsíc autorského čtení vstoupil do druhého týdne. Největší literární festival v Česku, který organizuje brněnské nakladatelství a kulturní agentura Větrné mlýny, probíhá denně po celý červenec v Brně, Ostravě, ve slovenských Košicích a v polské Wroclawi. Čestnými hosty jsou letos literáti z Lucemburska, Německa, Rakouska a Švýcarska. V Ostravě, do které se Měsíc autorského čtení rozšířil z Brna v roce 2011, autoři čtou v Klubu Atlantik v centru města. Domácí literaturu dnes zastoupí Jaromír Typlt.

Tento básník, prozaik a esejista debutoval v roce 1990 titulem Koncerto grosso. Od té doby vydal dalších šest knížek. Zabývá se také performancí, kdy spojuje slovo, zvuk a obraz.

V duchu tradice festivalu, který má dvě hlavní programové linie, kdy nejprve čte host ze zahraničí, poté autor český nebo slovenský, vystoupí také německý spisovatel, básník a překladatel Steffen Popp, jehož románová prvotina byla nominována v Německu na knížní cenu.

Tento týden čeká ostravské publikum mimo jiných věrný příznivec festivalu Arnošt Goldflam, brněnský divadelník, publicista a spisovatel, kterému už vyšlo patnáct knížek pro dospělé i děti.

V pátek Ostravu navštíví Miloš Doležal, spisovatel, básník a novinář, který na sebe v poslední době upozornil oceňovanou knihou o komunisty umučeném faráři z Vysočiny Josefu Toufarovi Jako bychom dnes zemřít měli. Toto obsáhlé dílo, pro které autor roky shromažďoval prameny a vyhledával pamětníky, vyhrálo v prestižní anketě Lidových novin Kniha roku 2012.

I na základě této jímavé monografie, která líčí osud hlavní postavy takzvaného Číhošťského zázraku, dala Česká biskupská konference souhlas k zahájení procesu blahořečení umučeného faráře Toufara. V následujících dnech v Ostravě vystoupí také například Pavel Kohout, Jaroslav Rudiš, Emil Hakl, Jiří Hájíček, Pavel Zajíček a další uznávaní umělci.

m