Bitva na Mníšku pod Brdy

V pátek 5. července byla již počtvrté svedena bitva o zámek v Mníšku pod Brdy. Jednalo se o volnou rekonstrukci bitvy, která původně proběhla roku 1639. Švédská vojska pod vedením generála Jana Banéra zpustošila zámek a celé mníšecké panství. 4. 7. roku 2013 se před zámkem utábořila švédská a císařská vojska doprovázená skupinou markytánek, žen a dětí. Vojáci  postavili stany a věnovali se strategickému zkoumání terénu. Následující den v ranních hodinách se na zámeckém mostě a v zahradě usadili řemeslníci a lahůdkáři.

To už na zámek přicházeli milovníci historie a rodiny s dětmi. Pro děti byly připraveny pohádkové prohlídky zámku a při vstupu na hudební, šermířská a kouzelnická vystoupení konané v zámecké zahradě měly ty s menším vzrůstem nespornou výhodu.  Kdo nepřesáhl výši meče, měl vstup zdarma! V zahradě si mimo výkonů šermířů, hudebnic a kouzelníka Merlina, mohli prohlédnout například lazebnu s výkladem o tom, jak se dříve dbalo o hygienu. V kovářské dílně děti přihlížely umění mistra kováře a mohly si vykovat hřebík. Dospělí návštěvníci zase sledovali výrobu piva a mohli si tak odnést starý recept na jeho přípravu. Kdo dostal chuť, navštívil pak krčmu u Spálené nohy.

Ve vojenském ležení pod zámkem se také nezahálelo. Vojáci si připravovali střelný prach, čistili zbraně, pancíře, netrpělivě vzhlíželi k polní kuchyni, kde ženy a markytánky připravovaly oběd, a sbírali síly na večer. Každý, kdo navštívil vojenské ležení, si mohl vyzkoušet střelbu a přihlížet cvičení v boji muže proti muži. Nejen ti, co zavítali do vojenského tábora, mohli zapomenout, že žijí ve 21. století.  A to se dařilo především dětem. Kluci si pořídili dřevěné meče a dva z nich se během čekání na začátek prohlídky s čerticí rozhodli střežit vstup do zámecké pokladny. Nebylo divu, vždyť se po celý den ozývala střelba.

V šest hodin vypukla samotná, velice volná, rekonstrukce bitvy se 130 účinkujícími. Vše vtipně komentoval Standa Berkovec. Z počátku to vypadalo, že k boji nedojde. Švédové, uvítáni jako osvoboditelé, byli s náležitými poctami uvedeni do zámku. Císařští to však takto nenechali a o zámek se strhl prudký boj. Situace vypadala pro obě armády nerozhodně. Příslušníci obou stran ukázali svou odvahu a mnozí byli zraněni. Pro všechny zúčastněné to nakonec dopadlo dobře. I zámek zůstal na svém místě.

Svůj um předvedly skupiny historického šermu a tance Alotrium, Manus Regis, Rebel, Fuente Ovejuna, Balteus, Nevers, Animata, Krvavý regiment, Brandýská Garda, Plzeňští střelci, Golem, Ortel, Regius, Taurus.

Akci naštěstí přálo i v posledních dnech poněkud vrtkavé počasí. Zámkem prošlo téměř  1000 návštěvníků a závěrečnou bitvu sledovalo  1200 spokojených diváků.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy

Vydáno pod