Kola pro Afriku: Nejprve se projedou diváci Colours of Ostrava

Ostrava - Společnost Kola pro Afriku má nápad, jak sehnat peníze na dopravu kol pro děti z africké Gambie. Návštěvníkům mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, který začne příští čtvrtek v průmyslovém areálu Dolních Vítkovic, nabídne za dobrovolný příspěvek půjčení jízdního kola. Organizátoři odhadují, že hlavně mimoostravští návštěvníci ocení možnost seznámit se s městem a okolím na kole.

 „Na festivalu budeme půjčovat celkem sto kol za dobrovolný příspěvek a vratnou zálohu pět set korun,“ uvedl ředitel společnosti Roman Posolda. Dodal, že veškerý výdělek z dobrovolného vstupného podpoří transport darovaných kol do Gambie. „To je nejdražší část projektu a my se snažíme tuto částku částečně pokrýt právě i z půjčovného kol,“ doplnil Posolda.

Společnost chce převést dva kontejnery s osmi sty Čechy darovanými koly do Afriky na podzim. „Hlavním cílem projektu je sběr kol od českých dárců, které pak opravují lidé, kteří se vrátili z výkonu trestu,“ shrnula Dagmar Stodůlková z Kol pro Afriku. Bicykly snad ulehčí gambijským dětem život. Pomůžou jim mimo jiné lépe překonávat velké vzdálenosti při cestách do škol.

Aby bylo možné kola na festivalu půjčovat, musí společnost sehnat dostatečné množství helem a zámků, bez kterých se jezdci neobejdou. „Hodí se nám jakékoliv bezpečné helmy a zámky. Pomůže to dobré věci,“ uvedl ředitel společnosti.

Na festivalu bude také výstava fotografií, která mapuje pomoc chudým africkým školákům. Zájemci si rovněž mohou koupit tričko, které navrhla ostravská výtvarnice, ilustrátorka a grafička Sasanca, Charaktera.

„Cyklistické přilby a zámky, mohou zájemci odevzdat v novém charitativním obchodě Moment v centru Ostravy vedle Červeveného kostela u Husova sadu, v Žebříčkově obchodu v Mariánských Horách nebo v areálu Koruna v Porubě.