Flemmichova vila je po havárii vody opět otevřená

Krnov - Po více než čtyřměsíční přestávce zaviněné havárií vody se otevřela historická Flemmichova vila v Krnově. Dělníci museli vyměnit teprve nedávno položenou repliku původní dřevěné podlahy v přízemí. Opravy vyšly na necelý milion korun.

Na konci února vytekly z poškozeného přívodu k toaletě v prvním patře během noci stovky litrů vody. Zatopila celé přízemí.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Při havárii vody utrpěla nejvíce teprve dva roky stará replika původní kazetové podlahy v přízemí. Ta musela být nakonec vyměněna celá.

Po více než čtyřech měsících je hotovo. Pryč jsou i mokré mapy na stěnách a stropech.

„Celkové škody se vyšplhaly k devíti stům tisícům korun a veškeré náklady byly kryty z pojistky,“ komentovala opravy Renata Ramazanová, místostarostka Krnova.

Flemmichova vila oslaví v příštím roce rovnou stovku. Továrník Theodor Flemmich ji nechal postavit v neoklasicistním stylu. Po druhé světové válce byl v budově kojenecký ústav. Předloni ji radnice zrekonstruovala do původní podoby. Teď se zatím bez oficialit otevírá podruhé, a to výstavou fotografií Slezské diakonie.

Skutečné slavnostní znovuotevření je v plánu příští pátek při vernisáži děl opavských výtvarníků. Využití se dočká i stále ještě vlhká původní podlaha uložená ve sklepě. Měla by sloužit jako dekorace při kulturních akcích.