Karvinští strážníci kontrolovali cyklisty. Mnozí jezdí bez odrazek

Karviná – Strážníci se při kontrolách zaměřili hlavně na povinné vybavení. Podle nich totiž spousta lidí neví, co povinná výbava kola vůbec obsahuje. Pokuty ale dnes nerozdávali.

Slunné počasí láká čím dál víc lidí na kolo. Většina z nich má ale své stroje nedostatečně vybavené. Jedním z takových je Marian Ferneza. Karvinští strážníci ho jenom upozornili, aby si chybějící odrazky dokoupil. Jindy by ale při kontrole mohl zaplatit až dva tisíce.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Podle strážníků chybí každému třetímu cyklistovi na jeho kole správné bezpečnostní prvky. Nejčastěji to jsou přední odrazky a chybí taky ty na pedálech.

„Cyklista si musí uvědomit to, že pokud vyjede ven za snížené viditelnosti, musí být vidět, protože se vystavuje nebezpečí srážky s vozidlem,“ uvedl Lubomír Greň, strážník MP Karviná.

Na každém kole by měly taky být dvě na sobě nezávislé brzdy a přední i zadní světlo.

„Co se týče dětí, tak se setkáváme dost často s tím, že děti nepoužívají přilby. Mladší osmnácti let mají povinnost mít řádně připevněnou přilbu na hlavě,“ informoval Lubomír Greň.

Každý rok evidují policisté jen v Moravskoslezském kraji přes tři sta nehod nemotorových vozidel. Loni při nich zahynuli tři cyklisté. Letos naposledy umíral cyklista na silnici před týdnem na Karvinsku. Při předjíždění ho srazilo osobní auto. Proto policisté doporučují přilbu i dospělým. Může totiž v mnoha případech zachránit život.