Archiv ČT ve vašem chytrém televizoru

Praha - Další průlomový krok učinila Česká televize na poli pilotního projektu HbbTV. Nabídku takzvané hybridní televize rozšířuje ve zkušebním provozu o atraktivní aplikaci iVysílání, kde si diváci mohou přehrávat pořady z internetového archivu televizního vysílání ČT přímo v chytrých televizích. Týká se to i pořadů, které vznikají v regionech. Diváci z Moravskoselzského kraje si tak budou moci kdykoliv přehrát třeba zpravodajskou relaci Události v regionech, pořad Před půlnocí, Dobré ráno vysílané z ostravského televizního studia a další pořady.

V již dříve publikovaném TV programu zájemci nově najdou odkazy na celé záznamy archivních pořadů v iVysílání, kam je uživatel automaticky přesměrován. Vybrané pořady je možné spouštět přímo z aplikace TV program. Nabídku služeb HbbTV si u takto vybavených televizorů divák aktivuje stisknutím červeného tlačítka na dálkovém ovladači.

Aplikace iVysílání je členěna do čtyř hlavních kategorií, v kterých se uživatel pohybuje tzv. kurzovými tlačítky na dálkovém ovladači a tlačítkem OK. V první záložce najde tipy ČT a nejsledovanější videa. Na druhé pozici může vybírat pořady podle data. Tato položka zahrnuje i podrobný kalendář pro vyhledávání pořadů z předchozích let. V aplikaci lze pořady rovněž vyhledávat podle abecedy, a to formou jednoduchého filtrování názvů pořadů. Poslední záložka „Moje pořady“ je určena pro individuální výběr oblíbených pořadů uživatele aplikace.

Novinky v HbbTV ČT (zdroj: ČT24)

V detailu pořadu má divák dvě volby přehrávání videa, buď v okně, nebo na celou obrazovku. Přehrávač videí zahrnuje i funkce pro rychlejší posun v obraze. V detailu každého pořadu si divák vybere i další části pořadu a související pořady.

Služby hybridní televize na platformě HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) se aktivují jednoduše, pouze stisknutím červeného tlačítka na dálkovém ovladači. Uživatel však musí mít k dispozici televizní přijímač nebo set-top-box s podporou HbbTV (viz. přehled modelů na www.ceskatelevize.cz/hbbtv). Potřeba je také relevantní způsob příjmu TV signálu.

V iVysílání České televize je ke zhlédnutí tisíce snímků včetně řady úspěšných seriálů a další dramatické tvorby, dokumentů, zábavných pořadů, magazínů, zpravodajství atd. Více než 71 tisíc hodin videa je divákům k dispozici bezplatně. Pořady si mohou přehrávat i prostřednictvím speciálních aplikací také v chytrých mobilech i tabletech.

V současnosti má uživatel ČT k dispozici čtyři aplikace. Jedná se o tzv. superteletext (první aplikace pro HbbTV v ČT), tj. teletext s moderní grafikou. Dále o aplikaci TV program obohacenou o video ukázky pořadů a informační aplikaci o vysílání HbbTV, prostřednictvím které si může divák prohlédnout již dříve odvysílané aplikace (k MS v hokeji v letech 2012 i 2013, k fotbalovému EURO 2012 a k LOH v Londýně v roce 2012).

HbbTV umožňuje pohodlný příjem digitálních informací šířených přímo v televizním signálu nebo prostřednictvím internetu. „Hybridní“ se jmenuje právě proto, že kombinuje televizní vysílání (broadcast) s širokopásmovým internetem (broadband). Testovací provoz HbbTV je dostupný u všech programů ČT, a to jak v pozemní distribuci, tak prostřednictvím satelitního vysílání.

Pokud chcete HbbTV České televize využívat, je třeba mít televizor nebo set-top-box s touto funkcionalitou. Je možné, že takový přístroj už máte doma a stačí aktualizovat software. Proto si nejdříve projděte seznam, který je k dispozici na www.ceskatelevize.cz/hbbtv. Na trhu už jsou desítky modelů, od celého spektra výrobců a tento prvek už je obsažen i v některých přístrojích nízkých cenových kategorií.

Na příjem služeb HbbTV je divák upozorněn v momentě přepnutí na program ČT, a to zobrazením červeného čtverečku a nápisu ČT menu dole v pravé části obrazovky. Po stisknutí červeného tlačítka se mu zobrazí úvodní nabídka služeb ČT menu. Vše lze ovládat jednoduše, pouze dálkovým ovladačem.

HbbTV je univerzální platforma pro digitální doplňkové služby, podporují ji zejména vysílatelé v Evropě včetně České televize. Základní výhodou HbbTV je jednoduchost obsluhy a synergie s televizním vysíláním.  Už nyní se za minulý měsíc k HbbTV službám České televize připojovalo přes 90 tisíc míst.