Policie pátrá po člověku, jehož fridexem se otrávili bezdomovci

Šumperk - Policisté žádají veřejnost o pomoc při objasnění otravy bezdomovců nemrznoucí směsí. Dva lidé po jejím pití zemřeli, pět jich skončilo v nemocnici. Dosud neznámý člověk vyhodil na konci června do popelnice v Šumperku demižon obsahující fridex. Bezdomovci ho našli a jedovatou tekutinu vypili.

Policisté žádají případné svědky, aby se přihlásili na policii nebo na linku 158. Existuje naděje, že mohli vidět toho, kdo demižon 25. nebo 26. června vyhodil do kontejneru před domem číslo 23 v Revoluční ulici. Hledají také svědky a člověka, který 26. června odkoupil za 70 korun na parkovišti prodejny Penny market patnáctilitrový demižon.

Podle policistů se člověk, který se takto zbavil nemrznoucí směsi, dopustil přestupku z hlediska ochrany životního prostředí, z něhož by se měl zodpovídat. „Předpokládáme, že se fridexu chtěl jen zbavit, asi nepočítal s tím, že ho někdo vypije,“ uvedl policejní mluvčí Josef Bednařík.

Mrtvé a otrávené lidi objevili policisté 27. června na různých místech města. Ve Vikýřovické ulici lidé našli mrtvou mladou ženu, v Žerotínově ulici zemřel mladý muž. Další čtyři lidé byli převezeni do šumperské nemocnice. Ti upozornili na dalšího účastníka smrtonosného večírku. Všichni už nemocnici opustili, jeden však byl v kritickém stavu.

Etylenglyko zvaný fridex se přidává do nemrznoucích chladicích kapalin pro auta. Jde o jedovatou kapalinu sladké chuti, bez barvy a zápachu. Při požití se příznaky otravy projevují nejprve zvracením, nakonec mohou selhat ledviny.