Soud odročil rozhodnutí o propuštění matky chlapců z kuřimské kauzy

Opava - Okresní soud v Opavě dnes odročil na neurčito rozhodnutí o žádosti Kláry Mauerové o podmíněné propuštění. Soudce si vyžádal doplňující znalecký posudek psychologa a také zprávu probační služby, která dostala za úkol prověřit, jestli má žena zajištěné bydlení a ubytování. Mauerová už si odpykala dvě třetiny trestu, který jí soud uložil za týrání jejích dvou synů v tzv. kuřimské kauze.

Za týrání dvou synů Kláru Mauerovou potrestal soud v roce 2008 devítiletým vězením. Podle soudu svoje děti nejenže vystavila týrání, ale sama se na brutálních metodách „převýchovy“ aktivně podílela. Mauerová dnes uvedla, že i s pomocí psychologa pracuje na sobě i na nápravě toho, co způsobila. „Cítím potřebu jít domů. Nebylo to tak vždycky, v průběhu trestu jsem si prošla různými stavy,“ řekla u soudu.

Ve věznici celou dobu pracuje - začala jako pomocná síla v kuchyni, pak se přesunula do skladu a teď jako koordinátorka pomáhá vychovateli. Dostala asi 24 kázeňských odměn. „Moje klientka se cítí a je připravená k návratu do společnosti. Chtěla by žít řádným životem, obnovit svoje vazby s nejbližšími. Máme za to, že splňuje veškeré zákonné podmínky pro podmíněné propuštění,“ reagoval právník Mauerové Daniel Ševčík.

Mauerová by si prý přála, aby se to nikdy nestalo. Za své slabiny, které ji přivedly do vězení, označila přehnanou důvěřivost, neověřování informací nebo velkou nevyzrálost. V jednom z vyjádření, která se dnes u soudu četla, její rodiče uvedli, že se stala obětí cílené manipulace. 

Soud ji zbavil rodičovských práv nad syny, kterým je dnes 13 a 15 let, už na konci roku 2008. Na doporučení psychologa s ní ale chlapci znovu navázali vztah. Zpočátku jen písemný, později začali matku navštěvovat ve vězení. Ta za dobré chování ve věznici dostává jako odměnu tří až devítihodinové vycházky.

Podle odborníků mají setkání na chlapce dobrý vliv. Děti vůči matce neprojevují nepřátelství ani nezájem. Mauerová řekla, že je domluvená s psychology dětí i se svými rodiči, u nichž děti žijí, že budou dál v kontaktu. Svým rodičům na děti pravidelně posílá výživné a odškodné.

Týrání chlapců odhalil v květnu 2007 jeden z obyvatel Kuřimi. Když se pokoušel spustit kameru hlídající jejich novorozeně, naladil záběry z podobného zařízení v domě Mauerových. Na záběrech se objevil malý osmiletý chlapec, který ležel nahý a spoutaný na zemi.

Skupina šesti lidí týrala chlapce od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Zavírali děti do klecí, bili je, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky. Cílem bylo vytvořit z hochů lidi se zlomenou vůlí, připravené na slovo poslechnout jakékoli rozkazy. Motivy týrání se ale nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Podle znalců budou mít chlapci psychické potíže celý život.

Přísnější trest než Klára Mauerová dostala jen její sestra Kateřina Mauerová, která podle soudu týrání řídila. V opavském vězení si má odsedět deset let. Ostatní aktéry kauzy potrestal soud tresty v rozmezí od pěti do sedmi let vězení. S výjimkou Barbory Škrlové, které v kauze vystupovala také jako třináctiletá Anička nebo Adam, si všichni tresty ještě odpykávají.

Klára Mauerová – matka dvou týraných chlapců si odpykává devítiletý trest ve věznici v Opavě. Původně jí hrozil dvanáctiletý trest. Synové ji ve vězení pravidelně navštěvují.

Kateřina Mauerová – teta týraných chlapců sedí stejně jako její sestra ve vězení Opava. Odsouzena byla na deset let.

Hana Bašová alias teta Nancy - společně s Kateřinou Mauerovou pracovala v Domě dětí a mládeže Paprsek. Soud ji potrestal sedmiletým vězením. Také sedí ve vězení v Opavě.

Jan Škrla – bratr Barbory Škrlové byl odsouzen k sedmi letům vězení.

Jan Turek – bývalého vedoucího skautského oddílu soud potrestal pěti lety vězení.

Barbora Škrlová alias Anička či Adam – trest si odpykávala ve věznici ve Světlé nad Sázavou, vloni v únoru byla propuštěna na sedmiletou podmínku s dohledem. Za její nápravu, zajištění bydlení a poskytnutí finanční pomoci se zaručil spolek Šalamoun. Původně byla za podíl na týrání dětí odsouzena na pět let.

Barboře Škrlové se podle její matky, se kterou se dnes ČT podařilo mluvit, daří dobře. Na svobodě si změnila jméno a stále se o ni starají lidé ze Spolku Šalamoun, který se za ni zaručil u soudu. „Dostala invalidní důchod, protože je ve stavu, kdy není sama schopná vykonávat zaměstnání. Ve volném čase se věnuje hudbě. Bohužel se nikdy nevrátí zpátky do stavu, v jakém byla, než s ní sestry Mauerovy začaly zacházet, jak s ní zacházely,“ řekl předseda Spolku Šalamoun John Bok. Podle psychiatrických posudků Škrlová už nikdy nebude schopná pracovat.

  • Klára Mauerová autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4849/484891.jpg
  • Kateřina Mauerová autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4849/484889.jpg
  • Kateřina Mauerová autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4849/484888.jpg
  • Jan Škrla a Klára Mauerová autor: Igor Zehl, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4849/484892.jpg
  • Jan Turek autor: Vladislav Galgonek, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4849/484893.jpg
  • Hana Bašová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/3/276/27561.jpg
  • Barbora Škrlová autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4849/484895.jpg
  • Barbora Škrlová odchází z vězení ve Světlé nad Sázavou autor: Tomáš Jůnek, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3276/327516.jpg
  • Klára Mauerová a Barbora Škrlová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/1/40/3983.jpg
  • Barbora Škrlová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/5/480/47917.jpg
  • Barbora Škrlová alias Adam autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/1/41/4041.jpg

Vývoj tzv. kuřimské kauzy

2007

7. května - Policie našla v Kuřimi u Brna v komoře rodinného domu svázaného nahého sedmiletého chlapce. V domě byla i údajně třináctiletá dívka Anna.

9. května - Policie zadržela chlapcovu matku, soud ji vzal do vazby a policie ji obvinila i z týrání druhého syna.

10. května - Soud svěřil domnělou Annu a chlapce do péče dětského centra
Klokánek. Dívka krátce nato utekla, policie po ní vyhlásila pátrání. Později vyšlo najevo, že za dívku se vydávala Barbora Škrlová (narozena 1974). Opatrovnický soud ji původně jako údajného nalezence svěřil do péče matky chlapců.

25. května - Soud vzal do vazby tetu dětí, která byla též obviněna z týrání chlapců. Žena předtím vedla brněnské centrum pro děti a mládež Paprsek. Později byli obviněni i bývalá pracovnice Paprsku Hana Bašová, bratr Škrlové Jan a jeho známý Jan Turek.

2008

8. ledna - Škrlovou zadrželi v Norsku, kde se vydávala za chlapce Adama. Po převozu do ČR skončila ve vazbě.

4. února - Policie obvinila z týrání jednoho z chlapců i Barboru Škrlovou.

17. června - Začalo veřejné projednávání u Krajského soudu v Brně. Matka se k týrání synů přiznala, byla prý však zmanipulována. S léčbou Anny (Škrlové) a výchovou synů jí prý pomáhal instrukcemi tajemný „doktor“. Vyšetřování ale ukázalo, že pokyny přicházely od tety dětí. Zbylí obžalovaní vinu popřeli. Škrlová řekla, že byla týrána stejně jako chlapci.

27. června - V neveřejné části líčení byly promítnuty nalezené záběry s týráním chlapce. Podle jednoho ze znalců mučení dětí zřejmě souviselo s náboženskou skupinou, v níž hlavní roli hrála Škrlová. Skupinu v minulosti založil její otec Josef Škrla, který ale před soudy nikdy nestanul ani jako svědek, místo jeho pobytu není známo.

24. října - Soud vynesl rozsudky: matka dětí - devět let vězení, teta dětí - deset let, Barbora Škrlová - pět let, Hana Bašová a Jan Škrla - sedm let, Jan Turek - pět let vězení.

2009

 9. března - Olomoucký vrchní soud potvrdil tresty aktérům kauzy kromě Škrlové. U ní tak učinil o měsíc později.

16. prosince - Nejvyšší soud odmítl dovolání odsouzených, kteří požadovali zrušení rozsudků a nové projednání případu. Zmírnění trestu už nežádala matka chlapců.

2010

13. ledna - Krajský soud v Brně svěřil týrané hochy do péče otce. Skončil tak jejich pobyt v centru Klokánek.

polovina května - Barbora Škrlová prostřednictvím spolku Šalamoun žádala o předčasné propuštění. Okresní soud v Havlíčkově Brodě žádost zamítl.

2011

29. listopadu - Škrlová znovu žádá o podmínečné propuštění. Havlíčkobrodský soud povolil její propuštění, podle soudkyně Jany Panské vykonala Škrlová více než dvě třetiny uloženého trestu a bylo prokázáno její polepšení. „S ohledem na závažnost provinění byla stanovena delší zkušební doba v trvání pěti let za současného dohledu probačního úředníka,“ uvedla Panská. Proti rozhodnutí soudu se odvolal státní zástupce, případ měl posoudit Krajský soud v Pardubicích.

2012

Krajský soud v Pardubicích vyhověl žádosti Barbory Škrlové o podmínečné propuštění. Žena opouští vězení ve Světlé nad Sázavou 8. února. Podle soudu se prokázalo, že Škrlová se polepšila. Zkušební dobu soud stanovil na sedm let, nad odsouzenou byl stanoven dohled.

Žádost Kláry Mauerové o propuštění tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)