Lajtoch a jeho radní znovu čelí obvinění, NSZ obnovilo stíhání

Přerov – Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo rozhodnutí olomoucké krajské žalobkyně, která zastavila trestní stíhání zhruba poloviny členů přerovské městské rady včetně primátora a senátora Jiřího Lajtocha. Nejvyšší státní zastupitelství trvá na tom, že přerovští představitelé mají kvůli obvinění z manipulací se zakázkami na rekonstrukci zimního stadionu a domova důchodců stanout před soudem, neobjeví-li se nové důkazy.

Zahajování a zastavování stíhání přerovských radních státní zástupci střídají již dva roky. Teď by to ale podle Nejvyššího státního zastupitelství mělo přestat. Zrušilo rozhodnutí krajské žalobkyně Marie Kodytkové a žádá, aby šli obvinění lidé z přerovského magistrátu před soud, pokud se ještě nezmění důkazní situace. Kodtyková přitom opakovaně tvrdila, že se městští politici ničeho nedopustili. „Po letech odborné praxe dokážu přesně rozlišit, jaké jednání je a jaké jednání není trestným činem. V tomto případě se obvinění žádného trestného činu nedopustili,“ řekla krajská státní zástupkyně v březnu, kdy prostudovala doplněné důkazy, které jí dodali policisté, a stíhání zastavila. Kodytková tak učinila navzdory pokynu svého nadřízeného – ten prohlásila za nezákonný.

Rozhodnutím Nejvyššího státního zastupitesltví tak po čtvrtroce znovu čelí obvinění přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD), jeho první náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a také úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba. Policie je navrhla obžalovat ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Obvinění se týká rekonstrukce přerovského zimního stadionu a domova důchodců. Obě stavby stály více, než město předpokládalo, podle policistů stojí za zvýšenou cenou stojí obviněná šestice. Primátora viní policie z toho, že mu firma Přerovská stavební stavěla soukromý bazén, za 278 tisíc korun, které sice nikdo nezaplatil, podle policistů ovšem firma peníze ani nevymáhala. U radního Zatloukala se podle policistů tatáž firma podílela na stavbě rodinného domu ve Vinarech bez uzavření řádné smlouvy o dílo. Přerovská stavební se potom podílela na městské zakázce, kvůli které policie skupinu stíhá. Náměstku Kulíškovi policisté vyčítají neformální osobní vztahy se zástupci stavební firmy, firma radního Čermáka zase zajišťovala ostrahu staveniště domova důchodců.

Přerovské představitele policie poprvé obvinila v roce 2011, počátkem loňského roku státní zástupkyně stíhání zastavila. V létě jí Nejvyšší státní zastupitelství případ vrátilo, Kodytková však stíhání znovu zastavila. NSZ se však případem zabývalo nadále a přikázalo policii doplnit důkazy. To se stalo, na podzim znovu začalo stíhání primátora Lajtocha a části přerovských radních, i tentokrát ho ale žalobkyně zastavila. Nyní ho má po rozhodnutí NSZ na stole již počtvrté.