Krádeže nafty z odstavených vozidel a stavebních strojů jsou stále častější

Moravskoslezský kraj - Odstavené kamiony nebo stavební stroje s plnou nádrží motorové nafty jsou v době rostoucích cen pohonných hmot stále častějším terčem zlodějů. Podle policistů naftu dokonce odčerpávají i organizované skupiny, které mají speciální vybavení. Firmy hlásí statisícové škody. Některé si nechávají své vozy hlídat celou noc.

Svatopluk Ulman vlastní přepravní firmu. Z aut mu pravidelně mizí desítky litrů nafty. A podobně jsou na tom i v mnoha stavebních firmách.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Nejvíce krádeží nafty zaznamenávají policisté v době, kdy rostou ceny pohonných hmot, a to je právě teď.

Přesné statistiky policisté nevedou.

Někteří podnikatelé už začali investovat do speciálních čidel. Ty jsou přímo v nádržích. Když se objeví zloději, spustí se alarm a na místo okamžitě míří bezpečností agentura nebo policisté.

Vozidla, ve kterých jezdí organizované skupiny zlodějů, mají velkokapacitní nádrž na naftu, rychločerpadlo a jsou schopni během několika minut vyčerpat stovky litrů z nádrží vozidel.

Podle policistů se na krádeže nafty z kamionů a stavebních strojů specializují celé gangy. Dopadnout je se jim nedaří. Většinou totiž chybí svědci i důkazy.

Vydáno pod