Přetížené kamiony se vyhýbají zabudované dálniční váze průjezdem Klimkovic

Klimkovice – Kamiony mají na svědomí popraskané domy, prach a hluk. Tisíce přetížených kamionů se na dálnici D 1 vyhýbají zabudované váze právě u Klimkovic a přes obec ji objíždějí. Radnice chce situaci řešit s ministerstvem dopravy.

Místo poklidného bydlení v menším městě mají život u cesty, po které denně přejede několik set kamionů.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Místním už dochází trpělivost. Kromě prachu a hluku teď totiž přišly na řadu i velké praskliny na domech. Podle místních je to právě kvůli kamionům.

Centrem Klimkovic projede denně téměř tisíc kamionů, které se vyhýbají digitální váze. Nová dálnice měla přitom původně místním od kamionové dopravy ulevit.

„Podle našich odhadů to vypadá, že nárůst kamionové dopravy přes naši obec je zhruba trojnásobný,“ informoval Zdeněk Hušťák, starosta Klimkovic.

Podle Ředitelství silnic a dálnic jsou váhy umístěny na dobrém místě a jejich objíždění se vyřešit nedá.

Zasáhnout nemůže ani policie. Objíždění vah totiž není trestné. Pomoci by mohla třeba dopravní značka. Tu ale v Klimkovicích nemají. O jejím umístění musí rozhodnout ministerstvo dopravy. Jen samotný návrh přijde obec na dvě stě tisíc.

„Dáváme dohromady žádost. Ředitelství silnic a dálnic jsme je oslovili koncem října minulého roku a máme mít schůzku koncem července,“ uvedl starosta Zdeněk Hušťák.

Podobný problém jako v Klimkovicích řeší i v Bukovci a v Hrčavě. Kamiony, které tady přijíždějí z polské strany, využívají k jízdě nově vybudovanou cyklostezku.