Německá dcera Moravia Steel si vysloužila pokutu 260 milionů korun

Bonn/Ostrava – Německý antimonopolní úřad udělil pokutu 10 milionů eur (260 milionů korun) ocelárenské společnosti Moravia Steel Deutschland, která je dceřinou firmou české společnosti Moravia Steel. Úřad tím uzavřel případ vyšetřování dodávek kolejnic pro německého státního železničního přepravce Deutsche Bahn. Už loni kvůli údajné kartelové dohodě o cenách a zakázkách mezi výrobci a dodavateli kolejí úřad pokutoval ocelárenské koncerny ThyssenKrupp, Voestalpine a Vossloh. Rozhodnutí úřadu ovšem zatím není pravomocné.

Spolkový kartelový úřad udělením pokuty uzavřel vyšetřování výrobců a dodavatelů oceli, kteří údajně dohodami mezi sebou porušili pravidla hospodářské soutěže na úkor Deutsche Bahn.

Už loni německý úřad v tomto případu udělil pokuty v celkové výši 124,5 milionu eur německým společnostem ThyssenKrupp a Vossloh a dvěma divizím rakouské Voestalpine. Nejvyšší pokutu 103 miliony eur musel zaplatit ThyssenKrupp.

Několikaletý kartel

Podle šéfa úřadu Andrease Mundta se firmy po mnoho let domlouvaly na zakázkách pro Deutschen Bahn, a udržovaly tak ceny uměle vysoko. Brzy bude podle Mundta ukončeno jiné řízení, v němž kartel údajně poškozoval regionální či soukromé dopravce i stavební firmy.

Mluvčí skupiny Třinecké železárny – Moravia Steel Petra Jurásková uvedla, že společnost Moravia Steel Deutschland je připravena závazku dostát. „Akciových společností Moravia Steel ani Třineckých železáren se toto rozhodnutí přímo nedotýká,“ zdůraznila Jurásková.

Deutsche Bahn v prosinci kvůli kartelu rovněž vznesla požadavek na odškodné v celkové výši 550 milionů eur (přes 14,2 miliardy korun).

Vydáno pod