Na jižní Moravě začaly žně

Jižní Morava - Jihomoravští zemědělci dnes naplno odstartovali žně. Jako první tradičně vyjely do polí kombajny na Břeclavsku. Farmáři očekávají, že letošní sklizeň, i když je zpožděná, bude průměrná. Zemědělské stroje mohou ale působit komplikace na silnicích.

Letošní sklizeň začala o dva týdny později kvůli vydatným letním dešťům. Už na začátku července vyjely do polí kombajny Zemědělského družstva Bulhary. Sklízet se začaly ozimé ječmeny, tento týden chtějí zemedělci vjet do polí s řepkou a ozimou pšenicí.

Zemědělci o letošní sezóně mluví jako o dobrém roku, očekávají průměrnou sezónu. Narozdíl od loňského roku, kdy jihomoravské farmáře postihla katastrofální sucha. „Přišel jsem o osmdesát procent úrody. V tržbách jde o čtrnáct milionů korun,“ vypočítával vloni škody zemědělec z Hrušovan nad Jevišovkou Bronislav Formánek. Letos počasí přálo kukuřici, sklizeň pšenice má být také dobrá. Zemědělci tak doufají, že částečně pokryjí ztráty z loňského roku.

Vstup Elišky Čermákové k začátku sklizně (zdroj: ČT24)

Pěstitelé kvůli suchu žádali stát o kompenzaci ve výši 750 milionů korun. Argumentovali mimo jiné tím, že narozdíl od povodní se proti nedostatku vláhy pojistit nedá. Stát jim ale dotace nepřislíbil. Farmáři se dočkali jen úlev - například odložení splátek pronájmu státní půdy, urychlení výplat přímých plateb nebo zápůjčky obilí. Řada firem ale krizi neustála, jiné musely propouštět.

Zemědělské stroje zpomalují dopravu na silnicích

Kvůli žním každoročně vyjedou stovky kombajnů a traktorů. Z podobných zemědělských strojů ale nemají radost řidiči osobních aut. Sklízecí technika je totiž zpomaluje. Ze Šanova na Znojemsku vyjela celá skupina strojů pod vedením Štefana Spišiaka. Desetihodinová cesta zemědělských strojů skončila až na Slovensku. Zahraniční podnik si české zemědělce najal na sklizeň u města Šaľa. Sklízecí technika tak musela urazit 250 kilometrů.

Kombajny a traktory se kvůli své hmotnosti drží spíše ve středu silnice, nezpevněná krajnice by se totiž pod těžkým strojem mohla utrhnout. Vyprošťování převráceného stroje je ale velmi náročné. „Je lepší, když se na kraj postaví protijedoucí vozidla,“ okomentoval vyhýbání Spišiak.

Štefan Spišiak o přepravě zemědělské techniky (zdroj: ČT24)

Jen za prvních pět měsíců letošního roku zasahovali jihomoravští hasiči při vyprošťování zemědělské techniky hned osmkrát. Nejčastěji při nehodách traktorů. Vyprošťování přitom trvá hodiny. „Musíme k tomu využít speciální techniku, například automobilový jeřáb, případně vyprošťovací automobil. Tam už záleží na místě, jaká je komunikace, abychom tuto těžkou techniku na místě postavili,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Řidiči zemědělských strojů ze Šanova vyjeli hromadně. Mezi sebou komunikovali prostřednictvím vysílaček. Už po pár desítkách minut se za nimi ale vytvořila dlouhá kolona. Průměrná rychlost je totiž jen 28 kilometrů za hodinu. I po skončení cesty čeká zemědělce úmorná práce. Žně znamenají pro řadu pěstitelů dvanáctihodinový dril jen s minimem povinných přestávek.

Téma začátku žní v UvR (zdroj: ČT24)