Ministr průmyslu se sešel s hejtmanem, řešili problémy kraje

Ostrava - Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala se sešel s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem. Jednání se týkala aktuálních problémů kraje, především pak hrozeb, které souvisejí s klesající poptávkou po oceli a černém uhlí.

Schůzka proběhla na Vysoké škole podnikání, která bude detašovaným pracovištěm nového ministra. Hejtman Miroslav Novák informoval ministra o závěrech regionální tripartity, která vyzvala stát, aby se o osud severní Moravy a Slezska i současné problémy kolem OKD nebo Evrazu více zajímal a pomohl je řešit.

Podle ministra Ciencialy může klesající poptávka připravit o práci dalších několik tisíc obyvatel Moravskoslezského kraje.  „Jednou z možností, jak průmyslovým firmám pomoci, je pokračování, případně urychlení ekologických projektů a investic s finančním podílem EU a státu. Kromě přínosu ve snížení dopadu výroby na životní prostředí pomáhají firmám ve zvýšení jejich konkurenceschopnosti a udržení zaměstnanosti,“ uvedl Jiří Cienciala.

Miroslav Novák, hejtman MS kraje
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

„Dohodli jsme se na tom, že budeme oba usilovat o zintenzivnění činnosti seskupení TRITIA, které nedávno založil Moravskoslezský kraj, Slezské vojvodství, Opolské vojvodství a Žilinský samosprávný kraj, a jehož posláním je spolupráce v oblasti průmyslu, vědy a výzkumu, dobudování dopravní infrastruktury, evropských dotací atd.,“ okomentoval celou situaci hejtman Miroslav Novák.

Jiří Cienciala a Miroslav Novák jednali také o průmyslové zóně „Barbora“, která má vzniknout na Karvinsku. Ministr hodlá podporovat vznik této zóny, protože ji podobně jako vedení kraje považuje za užitečný nástroj pro snížení nezaměstnanosti a oživení podnikatelského prostředí v regionu.