Český Těšín přispěje dětem na ozdravné pobyty

Český Těšín (Karvinsko) - Radnice v Českém Těšíně na Karvinsku se po roční přestávce opět rozhodla podpořit ozdravné pobyty v lázních. Vycestovat mohou děti, které kvůli nepříznivému životnímu prostřed trpí chronickými onemocněními dýchacích cest, astmatem nebo mají oslabenou imunitu. Na třítýdenní pobyt je nyní rodiče budou moci poslat zdarma, řekla ČTK mluvčí radnice Dorota Havlíková.

Už na podzim budou děti moci vyjet do ozdravovny ve Vojtěchově v Olomouckém kraji, která nabízí kromě jiných léčebných úkonů i speleoterapii, tedy léčbu v jeskyni. „Zdravotní pojišťovny, vyjma Všeobecné zdravotní pojišťovny, se kterou léčebna nemá podepsanou smlouvu, uhradí náklady na pobyt a léčbu dětí. Město na sebe vzalo úhradu regulačního poplatku ve výši 100 korun na den pro zhruba 40 dětí a také na dopravu autobusem tam a zpět,“ uvedla Havlíková. Dodala, že město na lázeňské pobyty vyhradilo v rozpočtu asi 105.000 korun.

„O začlenění dětí do ozdravného programu nerozhodují úředníci. Rodič musí požádat ošetřujícího dětského lékaře, jeho návrh posoudí revizní lékař příslušné pojišťovny,“ upřesnila mluvčí. Dodala, že během pobytu děti absolvují čtrnáctkrát tříhodinový pobyt v jeskyni, chybět nebudou inhalace, nácviky správného dýchání, vycházky, otužování či jízda na cvičném kole.

Mluvčí připomněla, že město podporuje zlepšení zdravotního stavu dětí i dalšími akcemi. Od roku 2000 pořádá například ozdravné pobyty u moře. „V současnosti tráví ozdravný pobyt v Chorvatsku první skupina dětí, celkem se jich ve čtyřech turnusech bude rekreovat 164. Město stojí tato akce 2,3 milionu korun,“ řekla Havlíková. Pobyty jsou hrazeny z rozpočtu města a dítě může odjet maximálně jednou za dva roky. Rodiče přispívají na jedenáctidenní turnus 1000 korun. Dalších 400.000 korun pak z rozpočtu získávají na pořádání škol v přírodě českotěšínské školy. „Kromě toho se všechny děti z našich mateřinek střídají na týdenním ozdravném pobytu v našem zařízení v Koňakově. Náklady hradí město,“ doplnila mluvčí.

Obdobné aktivity platí ze svých rozpočtů i některá další města v regionu, který patří z hlediska kvality ovzduší k nejvíce zatíženým v celé Evropě.

Vydáno pod