Pacientům ve Vítkovické nemocnici pomáhají iPady

Vítkovice - Malým dětem s vadami řeči nebo pacientům po cévní mozkové příhodě pomáhají ve Vítkovické nemocnici multimediální tablety. Lékaři a sestry je používají v ambulancích i na odděleních při řešení problémů s mluvením nebo pamětí. Za pomoci jednoduchých her a aplikací je léčba logopedických vad či rehabilitace po mrtvici rychlejší a účinnější. Na webových stránkách i-Logo.cz si navíc pacienti mohou aplikace stáhnout do svých vlastních tabletů a v procvičování pokračovat i doma. Vítkovická nemocnice je první v regionu, která podobnou léčbu zavedla.

Dvojici iPadů získala vítkovická nemocnice v rámci grantu na screening Alzheimerovy choroby. Dosud je využila již více než stovka dospělých i dětských pacientů. Děti se navíc s novou technologií velice rychle sžívají. „Co se týče dětských pacientů, tak bych řekla, že výsledky jsou nesrovnatelně rychlejší. Děti se velmi intuitivně a strašně rychle učí tahle technická zařízení ovládat,“ potvrzuje vedoucí logopedické ambulance Gabriela Solná.

Aplikace pro tablety umožňují procvičovat nejen řeč, ale i paměť, logiku, jemnou motoriku či zrakové a sluchové vjemy. Lékaři s jejich pomocí tedy kromě dětí léčí také pacienty na neurologickém oddělení, kteří jsou třeba po mozkové mrtvici. Díky snadnému ovládání iPadů přes dotykový displej jsou vhodné i pro lidi s částečným ochrnutím.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Gabriela Solná také vytvořila web, který jejím kolegům-logopedům, ale i pacientům pomáhá orientovat se v množství programů vhodných pro logopedická cvičení. Lidé tu najdou přehled aplikací a her podle kategorií, jejich stručný popis a informaci, kde je lze stáhnou, popř. kolik stojí. Pacienti si tak mohou vyhledat aplikaci podle sých potřeb, stáhnout si ji do vlastního přístroje a v rehabilitaci pokračovat i doma.