Nagyová a spol. jsou ve vazbě měsíc, co bude dál, se uvidí nejdřív ve čtvrtek

Ostrava - Stížnosti na vazbu v kauze Nagyová probere ostravský krajský soud nejdříve koncem týdne. Senát nadále studuje spisový materiál a bude pravděpodobně rozhodovat v neveřejném zasedání. Ve dvou kauzách, které spojuje Nagyová, je celkem obviněno osm lidí. Ostravský okresní soud poslal do vazby sedm z nich, šest obviněných si nakonec podalo stížnost proti vzetí do vazby.

Podle mluvčí soudu Lucie Böhmové se senát dál seznamuje s obsáhlým spisovým materiálem. „Rozhodovat o stížnostech na uvalení vazby obviněných bude nejdříve ve čtvrtek či v pátek,“ dodala. Podle ní je pravděpodobné, že senát bude rozhodovat v neveřejném zasedání. V tom případě by se obvinění k soudu nepředváděli. Soud by rozhodl bez jejich vyslechnutí. „Vše se ale může změnit,“ řekla. 

O co v případu jde?

  • V jednom případu jde o údajné zneužívání vojenské rozvědky, ve druhém o údajnou korupci bývalých poslanců ODS.
  • Ředitelka kanceláře bývalého premiéra Petra Nečase Jana Nagyová stála podle policie v pozadí dohody mezi takzvanými rebely ODS a koalicí. Tehdejší poslanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř se vzdali poslaneckých mandátů. Tím umožnili schválení daňového balíčku bývalé Nečasovy vlády. Zákonodárci byli podle vyšetřovatelů ke svému odstoupení z poslaneckých funkcí motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci.

Ve středu se projedná Nečasova imunita

Žalobci chtějí po sněmovně, aby k trestnímu stíhání v tomto případu vydala i expremiéra Nečase. O zbavení imunity bude už ve středu jednat mandátový a imunitní výbor. Sociální demokraté souhlasí s jeho vydáním k trestnímu stíhání. Strany bývalé koalice naopak za někdejším premiérem stojí.

  • Expremiér Petr Nečas přiznal v rozhovoru pro deník Právo, že má s Nagyovou vztah. Dodal, že za ní stojí. Nečas přitom tvrdí, že údajně nevěděl o tom, že si Nagyová podle všeho objednala u vojenské rozvědky sledování jeho manželky Radky. Když mu pak ukázala fotografie, myslel si, že jsou to snímky bulváru, uvedl v rozhovoru.
Jana Nagyová a Petr Nečas
Zdroj: ČT24

Obvinění a vazba

  • Nagyová je obviněna z organizátorství trestného činu, ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení, hrozí jí pět let vězení. Umístěna byla do ostravské vazební věznice. Podle dostupných informací tam jsou i exposlanci Fuksa a Šnajdr.
  • Ve Vazební věznici Olomouc je podle olomouckého Deníku Tluchoř a bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník.
  • V Brně je ve vazbě někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček.
  • Ve vazbě skončil i příslušník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek, jeho šéf Milan Kovanda byl v případu také obviněn. Stíhán je ale na svobodě. Skupina ve vazbě skončila především z obavy, že by při pobytu na svobodě mohla ovlivňovat svědky. Toto riziko pomine v okamžiku, kdy budou svědci vyslechnuti.
Vydáno pod