Hlavní stage Colours of Ostrava už roste. Je ocelová

Ostrava - Areál Dolních Vítkovic se zaplnil dělníky a montéry, vrcholí tam přípravy na nejrespektovanější hudební festival v Česku - Colours of Ostrava, který je druhým rokem v unikátním industriálním areálu, kterému dominují historické vysoké pece. Už v pátek přivezly kamiony monstrózní koncertní stage. Má ocelovou konstrukci, je 42 metrů široká a skoro 20 metrů vysoká. Hektický ruch směruje k 18. červenci, kdy čtyřdenní festival začne. Areál se lidem otevře ve dvě hodiny odpoledne.

Návštěvníci se mohou těšit na více než sto kapel a interpretů z téměř třiceti zemí světa, kteří se představí na deseti scénách. Zahraničních umělců bude letos dokonce o trochu více než domácích. Jako hlavní hvězdy prezentuje prezidentka festivalu Zlata Holušová islandskou kapelu Sigur Rós, anglického zpěváka Jamiho Culluma, Ira Damiena Rice, skupinu The Knife, Australana Dub FX, řeckou zpěvačku Savinu Yannatou a další. Kromě hudby organizátoři zajistili divadla, výstavy, workshopy, besedy. A ujišťují, že pobyt v Dolních Vítkovicích bude pohodlnější než loni.

„Loni kritizovanou hrubou strusku před hlavním pódiem jsme nahradili jemnou a rovnou asfaltovou drtí, která navíc propouští vodu,“ uvedla Holušová na tiskové konferenci. Oproti roku 2012 přibude suchých záchodů i stanů s pivem a jiným občerstvením. V železobetonovém bunkru bude schovaná obrovská vinárna. Pohyb v areálu zpříjemní vodotrysky a různé světelné instalace. Bude více míst k sezení.

Organizační tým rovněž lépe zorganizoval program v plynojemu Gong, kam se lidé na mnohé produkce nedostali nebo uvízli v nehybných frontách. „Zavedli jsme systém rezervací za padesát korun na koncert. Zájemci si tak mohou předem zajistit vstup,“ informovala Holušová. Dodala, že pro ty, kteří se dovnitř nedostanou, budou před Gongem přímé přenosy na velkoplošnou obrazovku, a to i s posezením pro čtyři sta lidí. Přibude také Drive stage, obrovský stan, do kterého se vejde až tři tisíce lidí.

Nové bude letos také prostorné stanové městečko, které organizátoři umístili asi tři sta metrů od hlavního pódia. Přístupné bude z hlavního vchodu festivalu u Dolu Hlubina. Vejde se tam až pět tisíc lidí. Bude hlídané, oplocené a s možností parkování za pět set korun na celý festival. Kromě sprch a toalet budou návštěvníkům k dispozici také pračky a ledničky. Druhé stanové městečko bude v Landek parku v Ostravě-Petřkovicích, kam bude zajištěna kyvadlová doprava. Zájemci si také mohou s padesátiprocentní slevou prohlédnout tamní hornické expozice.

V předprodeji se dají nyní koupit vstupenky na celý festival za 1990 korun, na místě diváci zaplatí 2100 korun. Jednodenní vstupenky budou za 1100, výjimkou je sobota, která stojí o dvě stovky více.

Nově si budou moci návštěvníci půjčit za vratnou kauci pět set korun a dobrovolné vstupné kola, která zajistí společnost Kola pro Afriku. Z dobrovolného vstupného chce pomoci zajistit transport asi osmi set darovaných kol do africké Gambie. Na festivalu bude k zapůjčení sto bicyklů.

Festival bude letos podvanácté. Jeho příznivci už dobře znají pravidla. K těm patří například zákaz vnášení vlastního pití, zákaz používání deštníků nebo zákaz vstupu se psy.