Letošní ročník Masters patřil mezi nejklidnější

Vizovice – Úderem půlnoci skončil jeden z největších rock-metalových festivalů v zemi - Masters of Rock. Do Vizovic na něj dorazilo přes 20 tisíc lidí. Ti teď pod dozorem desítek policistů z města postupně odjíždějí. Podle policie se letošní festival obešel bez větších problémů a mohl by tak patřit k těm nejklidnějším v historii.

V areálu vizovické likérky skončil v noci na dnešek 11. ročník Masters of Rock. Svátek tvrdé hudby nabídl celkem 70 kapel z 15 zemí. Pro některé šlo o jediné letošní evropské vystoupení. Zatímco pořadatelé festivalu počítají návštěvníky a začínají s úklidem areálu, policisté sčítají prohřešky fanoušků tvrdé hudby. Dechové zkoušce dnes při odjezdu z Vizovic neušel žádný řidič, policisté už od rána hlídkovali na všech výjezdech z areálu i samotného města.

V roce 2012 přistihla policie v souvislosti s festivalem 17 řidičů pod vlivem alkoholu, dalších šest si vzalo před jízdou drogy. V roce 2011 hlídky odhalily jen čtyři opilé řidiče.

Festival byl pod drobnohledem policistů už od čtvrtka. Do pondělního odpoledne stovky policejních kontrol odhalily celkem dvacítku řidičů s alkoholem v krvi. „Ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky jsou obviněni jen dva řidiči, kteří nadýchali nad jedno promile,“ upřesnila krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. Podle ní si řada řidičů raději nechala před jízdou udělat preventivní test na alkohol.

Dvojitou chybu udělal muž z Bučovic, který v sobotu ráno za volantem nadýchal 1,48 promile. V pondělí ho policisté zastavili znovu. „Opilý už nebyl, nicméně se dopustil jiného deliktu – řídil bez řidičského průkazu, o který přišel právě kvůli své sobotní chybě,“ uvedla mluvčí.

Festival hodnotí krajská policejní mluvčí Jana Macalíková (zdroj: ČT24)

Podle policie byl letos klid

Letošní ročník Masters policisté celkově hodnotí kladně. „Až na některé výjimky můžeme mluvit o klidném ročníku,“ řekla Macalíková. I přesto se mezi 20 tisíci návštěvníky odehrálo několik incidentů. Hned první den festivalu vykradli zloději asi desítku stanů. Někteří návštěvníci tak přišli o peněženky s hotovostí a platebními kartami, mobilní telefony, vstupenky na festival a další věci. Většina vykradených stanů byla mimo stanové městečko, před čímž policisté předem varovali. V kempech obcházeli policisté v civilu i noční hlídky s termovizí, věci tam proto byly ve větším bezpečí. 

V roce 2010 zloději způsobili největší škodu prodavačce, která si do karavanu vzala tržbu 150 tisíc korun. Přestože v karavanu spalo několik lidí, zloději z něj vzali všechny peníze, notebook i mobil.

Odhalit se podařilo i dvojici mladíků, kteří svému šestnáctiletému kamarádovi kupovali alkohol. Chlapec nadýchal 1,64 promile alkoholu. V policejní cele skončil také agresivní cizinec, který obtěžoval další návštěvníky. Nadýchal 2,16 promile.

Stejně jako v minulých letech se festivalu nevyhnula tragická událost. „V neděli odpoledne se pětačtyřicetiletý muž několikrát bodnul do krku nožem s dvaceti centimetrovou čepelí,“ potvrdila Macalíková. Muž, který pokus o sebevraždu nakonec přežil, musel podstoupit operaci v Baťově nemocnici ve Zlíně.

V roce 2009 vlak, který projíždí poblíž areálu, amputoval jedné návštěvnici nohu. Loni ve Vizovicích zřejmě na selhání srdce zemřel šestadvacetiletý muž. Stalo se to jen pár hodin poté, co se dozvěděl o tragické smrti svého o rok staršího bratra.

Vydáno pod