Muzeum Beskyd představuje uměleckou litinu

Frýdek–Místek – K vidění jsou žehličky, šperky, kamna, těžítka i schodišťové zábradlí. Uměleckou litinu v její různosti představuje ve frýdecko-místeckém zámku Muzeum Beskyd. Tři stovky kovových předmětů prezentují hned několik uměleckých stylů a téměř všechny oblasti každodenního života.

Co exponát to příběh. Třeba secesní pokladna Svého času účtovala nákupy Místeckých v obchodě na Palackého ulici. Ve vystaveném hmoždíři zase připravovali medicíny v nejstarší frýdecké lékárně. A litinové desky s čísly? Než se dostaly do muzea, sloužily jako lávka pro chodce.

„Každé číslo zachycuje jedno božské desatero a byly umístěny na budově synagogy, která dnes už nestojí,“ uvedl Petr Juřák, autor výstavy.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Litinu znala Čína už ve 4. století před naším letopočtem. Evropa ji objevila až ve středověku a doslova jí propadla v 19. století. Nejprve děla a dělové koule, pak musely živit bitvy a války i kovové šperky, zlato i stříbro.

„V 19. stol. začala být litina používána v různých odvětvích lidské činnosti, ať už to bylo v architektuře, v domácnostech. Vyráběly se žehličky, různé druhy kamen,“ komentoval expozici  Petr Juřák.

Kamna byla vysoce dekorativním prvkem, stejně tak i obaly na uhláky. Každá železárna měla svého uměleckého modeláře. Vytvořil návrh, pak sádrový odlitek a formu. 

Litina se v první polovině 19. století se stala módní záležitostí i na hřbitovech, své hroby si jí zdobila výhradně společenská elita.

O pouhé století později se exkluzivním materiálem stal kámen a litina zůstala pro ty nejchudší. Výstava „Krása ukrytá v kovu“ je pro všechny. Ve frýdecko-místeckém zámku potrvá do 1. září.