Nový ministr průmyslu a obchodu chce kvůli OKD jednání vlády v Ostravě

Ostrava - Za velmi vážnou považuje krizi v hornictví i nový ministr průmyslu a obchodu a bývalý šéf třineckých železáren Jiří Cienciala. Chce, aby se kvůli ní sešla v Moravskoslezském kraji i vláda. Už v pátek se sešel v Ostravě s hejtmanem, teď má v plánu schůzky se zástupci velkých podniků. Přímo v Ostravě bude mít dokonce svou kancelář.

V honosném paláci na pravém břehu Vltavy sídlí Ministerstvo průmyslu a obchodu. Už jednou před osmi lety slibovali politici, že úřad přestěhují blíž průmyslu na sever Moravy. Až s příchodem Jiřího Cienciali se tak alespoň částečně stalo.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Tady v Ostravě chce nový ministr průmyslu a obchodu úřadovat minimálně jedenkrát týdně a nehodlá se vzdát ani funkce rektora vysoké školy podnikání.

„Já si myslím, že je to přirozený proces. Největší koncentrace problematického průmyslu je v Ostravě,“ uvedl Jiří Cienciala, ministr průmyslu a obchodu.

Už v pátek jednal přímo s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem. Ten totiž hned po jmenování nové vlády požádal premiéra Jiřího Rusnoka o schůzku.

„Je výhodou, že je z našeho regionu, takže je dobře obeznámen se situací, která tady je,“ uvedl Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Průmyslníci a podnikatelé na severní Moravě vidí největší pomoc vlády hlavně v tom, že zruší poplatky za obnovitelné zdroje. Pro některé to znamená totiž až čtvrtinu všech nákladů. Podle slov Jana Březiny, předsedy Krajské hospodářské komory MS kraje, jsou to pro velké podniky až dvě miliardy ročně.

Právě podpora obnovitelných zdrojů je i podle vedení OKD jedním z důvodu propadu zájmu o uhlí. A tam se teď pozornost ministra upírá nejvíce. A jednat chce přímo i hejtman. Už zítra se proto s odboráři z OKD a předsedou celostátní odborové centrály Jaroslavem Zavadilem sejde přímo na Dole Paskov.