Havárie autobusu přerovské cestovky v Srbsku má na kontě pět zraněných

Srbsko - Pět Čechů se zranilo při nehodě autobusu v Srbsku. Klienti cestovní kanceláře Rialto z Přerova se vraceli ze zájezdu v Turecku, když jejich autobus narazil v noci do kamionu. Mezi zraněnými je řidič, průvodce a tři cestující. Příčiny nehody vyšetřuje policie.

Nehoda se stala před čtvrtou hodinou ráno asi čtyřicet kilometrů od srbského Bělehradu. Podle prvních zpráv autobus narazil do neosvětleného kamionu se dřevem, který stál na dálnici.

Z Istambulu se vracelo do Česka autobusem zhruba dvacet turistů. Dalších dvacet klientů kanceláře zvolilo cestu letadlem.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Sanitky odvezly z místa nehody pět lidí. Nejhůře je na tom podle lékařů čtyřiceti osmiletý průvodce.

„Byl zapsán na neurochirurgické jednotce intenzivní péče. Jeho stav je velmi vážný. Má zranění na hlavě a hrudi a několikanásobné zlomeniny žeber,“ informoval Zlatibor Lončar, ředitel pohotovosti v bělehradské nemocnici.

V nemocnici zůstává i padesáti čtyřletý řidič se zlomeninami pánve a nohy a jedna turistka kvůli rentgenovému vyšetření. Dvě další ženy byly zraněny lehce. Jedna z žen už dostala povolení a bude dnes novým autobusem cestovní kanceláře Rialto převezena do České republiky. Druhá potřebuje ještě nějaká vyšetření.

Zástupci cestovní kanceláře odmítají, že by na vině byl řidič autobusu. Se společností, co přepravu zajišťuje, pracují už léta.

„Autobus byl v dobrém technickém stavu. Řidiči byli dobří, to se nebojím říct, byli profesionálové. Byli odpočatí,“ komentoval událost Richard Šiška, spolumajitel cestovní kanceláře Rialto.

Pro ostatní cestující, kteří strávili noc v hotelu, přijel dnes kolem patnácté hodiny náhradní autobus. Letos se nejedná o první takovou nehodu. Před měsícem sjel autobus s rumunskými turisty do rokle v Černé hoře. Zemřelo osmnáct lidí. Navíc je to rok od havárie českého autobusu v Chorvatsku, při které přišlo o život sedm pasažérů a řidič.