Moravskoslezské nemocnice ruší poplatky za otce u porodu

Moravskoslezský kraj - Nemocnice v Moravskoslezském kraji hromadně ruší poplatky za přítomnost otce u porodu. Muži podle nich na porodní sál patří a mohou být ženám oporou. K porodům jich chodí stále víc. Naposledy zrušila poplatek minulý týden nemocnice v Novém Jičíně.

Když byl Libor Vavřeč u prvního porodu, zaplatil pět set korun. Dnes už po něm ale poplatek nikdo nechtěl. Ve Vítkovické nemocnici ho totiž před pár týdny zrušili.

„Být u porodu, pro mě znamená opravdu hodně. Budu stát někde vzadu, budu ji podporovat, budu ji snad držet za ruku,“ uvedl Libor Vavřeč.

Přítomnost manžela u porodu oceňuje i jeho žena.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

První nemocnicí v Moravskoslezském kraji, která vyšla rodičům vstříc, je havířovská. Poplatky za přítomnost otce u porodu zrušila už v lednu loňského roku.

Podle slov primáře gynekologicko-porodnického oddělení z nemocnice Havířov přítomnost otců u porodu stoupla asi o 15 procent.

A podobné je to i v dalších nemocnicích. Muži u porodů být chtějí.

„Mnoho tatínků to prožívá tak, jakoby oni rodili sami a myslím si, že to určitě utvrzuje vztah k potomkům,“ uvedl Marek Ožana, primář gynekologicko-porodnického odd., MNO.

Rozhodnutí nemocnic vítá i ministerstvo zdravotnictví. Už v květnu označilo podobné poplatky v nemocnicích za zpátečnické.

Otcové v moravskoslezských porodnicích tak už zaplatí maximálně za jednorázový hygienický oblek, kdy se cena pohybuje v řádu desítek korun.