Dozrává ovoce, je málo třešní a višní, jablek by mělo být hodně

Moravskoslezský kraj - Ovoce bude letos více než loni, alespoň podle prvních odhadů ovocnářů. Výjimkou jsou ale třešně a višně. Za jejich nízkou úrodu může hlavně deštivé počasí. Více by mělo být naopak jablek a hrušek. Vlivem chladného jarního počasí navíc ovoce letos dozrává později, než v jiných letech.

Letos jich má zahrádkář Jiří Saniter asi třikrát méně. Většina třešní navíc vlivem dešťů popraskala nebo uhnila.

Podle něj je na vině i nedostatek včel. Táhlá zima totiž hodně včel zahrádkářům usmrtila. Letošní sklizeň třešní i višní tak má být podprůměrná. Dopad to má na spotřebitele. Třešně koupí i o polovinu dráž než loni.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Jablek by však podle odhadů ovocnářů mělo být letos více než v minulém roce. I když některým zahrádkářům se špatné počasí podepsalo i na jabloních.

„Právě deště způsobily rozvoje některých houbovitých chorob a část produkce zřejmě skončí jen na zpracování,“ informoval Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.

Úrodu zahrádkářů sledují i majitelé pěstitelských pálenic. Jestli bude letošní sezona lepší, nebo horší než minulá, zatím nedokážou odhadnout. Co ale řada z nich ví už teď, je to, že pálit začnou později než loni.

„Je to o hodně slabší, než to bylo loni. Prozatím mám zapsané dva až tři lidi. Loni to bylo tak kolem dvaceti,“ uvedl Josef Ciasnocha, zaměstnanec palírny ve Stonavě.

Z čeho ale bude rozhodně co pálit, jsou meruňky. Oproti loňské neúrodě, kdy jich hodně pomrzlo, se jim daří. Sklizeň nejranějších odrůd začala před dvěma týdny.

Vydáno pod