Měsíc autorského čtení je v polovině

Ostrava - Literární událost roku, Měsíc autorského čtení, je ve své polovině. Během 14. ročníku největšího literárního festivalu celé střední Evropy se představí třicet česko-slovenských a třicet německy píšících autorů. Spisovatelé z Lucemburska, Německa, Rakouska a Švýcarska jsou totiž letošními čestnými hosty přehlídky.

Jsou velcí přátelé a spolupracovníci. Napsali spolu už dvě hry a operu. Festival, během kterého za svými čtenáři urazí na tisíc tři sta kilometrů, si užívají.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„My jsme se dlouho neviděli a těšili jsme se na to. Vymýšlíme hodně ve vlacích, cestujeme, máme vlaky rádi, to nás taky spojuje. Tam vymýšlíme náš nový rozhlasový projekt,“ uvedl spisovatel Jaroslav Rudiš.

„Pro mě je to zajímavý festival, protože nic podobného v Německu nemáme. Tohle je můj třetí den, jsem velmi unavený, ale zároveň nadšený, protože publikum se mění, každý den je úplně jiný a to je velmi příjemné,“ komentoval dění na festivalu spisovatel Martin Becker.

Autoři jezdí vždy v páru. První večer spolu čtou v Brně, pak v Košicích, Ostravě a nakonec v polské Wroclawi. Je to dramaturgie, která se osvědčila.

Jen co Martin Becker dočetl v Klubu Atlantik, vydal se spolu s Jaroslavem Rudišem k ostravské městské knihovně. V její pasáži totiž akce pokračovala. A bylo plno. Charismatický Jaroslav Rudiš četl za doprovodu punkové kytary Petra Kružíka.

„Autorská čtení mě hodně baví. Je to něco živého a komunikativního, posouvá mě to. Hodně rád ze svých knížek čtu. Když je napíšu, čtu hodně nahlas a testuji si, jestli to funguje, jestli to někde nedrhne a tohle ještě druhý test,“ uvedl Jaroslav Rudiš.

Kilogram žitého života, pět kusů trpělivosti, jedna porce vzteku z plechovky nebo čerstvá a různá koření, jako jsou cigarety, alkohol a čokoláda, to je recept Martina Beckera na dobrou literaturu. Právě takovou nabízí Měsíc autorského čtení. Potrvá do 2. srpna.