Ištvan: Žádost o vydání expremiéra Petra Nečase vezmeme zpět

Praha - K trestnímu stíhání expremiéra Petra Nečase ani kohokoliv jiného nelze přikročit, dokud se nevyřeší otázka rozsahu poslanecké imunity. V České televizi to řekl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Žádost o vydání expremiéra kvůli kauze údajného uplácení tří exposlanců, která leží v Poslanecké sněmovně, tak bude stažena. Ištvan zároveň zdůraznil, že nehodlá na svoji funkci rezignovat. Rezignace by podle něj měla být vázána na porušení povinností, ale toho se prý nedopustil.

Ištvan tak reagoval na dnešní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení bývalé poslance ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře a odůvodnil to tím, že poslance, kteří mají imunitu, nelze stíhat za politickou dohodu. „My na tuto situaci budeme reagovat tím, že žádost, kterou jsme učinili Poslanecké sněmovně, vezmeme zpět,“ uvedl Ištvan.

Fuksa, Šnajdr i Tluchoř už byli propuštěni z vazby. Ištvan však upozornil, že trestní stíhání zastaveno není. Žalobci nyní budou podle něj zjišťovat rozsah poslanecké imunity a to, zda chrání i činy související s mandátem, které se staly mimo parlamentní půdu. Jednání, kvůli němuž policie stíhá
trojici exposlanců, se totiž mělo zčásti odehrát mimo sněmovnu.

Telefonát Ivo Ištvana (zdroj: ČT24)